Apikotomija Novi Sad

Apikotomija je specifičan stomatološki postupak koji se koristi u lečenju infekcija i oštećenja na vrhu korena zuba. Ovaj postupak je obično poslednja opcija kada konvencionalne endodontske terapije, poput lečenja kanala korena, ne uspeju da reše problem.
Zahvaljujući modernim tehnikama i instrumentima, apikotomija se smatra sigurnim i efikasnim načinom za očuvanje zuba koji bi inače morao biti izvađen. Ovaj postupak omogućava pacijentima da zadrže svoj prirodni zub, što je važno ne samo za estetiku već i za očuvanje zdravlja čitave usne duplje.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Kada je apikotomija neophodna?

Apikotomija se preporučuje kada postojeći tretmani poput vadjenja zuba, umnjaka ili konvencionalnih endodontskih tretmana ne uspeju. To obično uključuje slučajeve teških infekcija ili oštećenja na vrhu korena zuba.

Koraci u pripremi za resekciju korena zuba

Resekcija korena zuba, poznata i kao apikotomija, zahteva pažljivu i preciznu pripremu kako bi se osigurao uspeh zahvata. Ovi koraci u pripremi su ključni za identifikaciju problematičnih područja i planiranje najefikasnijeg hirurškog pristupa: Detaljna dijagnostika: Prvi korak u pripremi za resekciju korena zuba uključuje sveobuhvatnu dijagnostiku. Ovo obično podrazumeva digitalne rendgenske snimke koje pružaju jasnu sliku stanja korena zuba i okolnih tkiva. Konsultacije i planiranje: Nakon dijagnostike, sledi konsultacija sa stomatologom iz Novog Sada. Tokom ovog razgovora, pacijentima se objašnjava procedura, potencijalni rizici, kao i očekivani ishodi zahvata. Takođe, ovo je prilika da se razgovara o ceni apikotomije i odgovore na sva pacijentova pitanja. Medicinska istorija i lekovi: Važno je uzeti u obzir celokupnu medicinsku istoriju pacijenta, uključujući alergije i trenutno korišćene lekove. Ovo pomaže u predviđanju mogućih komplikacija i prilagođavanju tretmana pojedinačnim potrebama pacijenta. Priprema pacijenta: Pacijenti se informišu o postupcima koje treba slediti pre zahvata, uključujući preporuke o ishrani, higijeni i odmoru. Saveti se mogu dati i u vezi sa prestankom pušenja ili konzumiranja alkohola, jer to može uticati na proces zarastanja. Planiranje anestezije: U zavisnosti od složenosti zahvata i pacijentovog komfora, razmatraju se različite opcije anestezije. Lokalna anestezija se najčešće koristi, ali u nekim slučajevima može se razmotriti i sedacija. Postavljanje termina za zahvat: Nakon sveobuhvatne pripreme, zakazuje se termin za samu apikotomiju. Pacijentu se daju jasne upute o tome šta da očekuje na dan zahvata i kako da se pripremi za dolazak u ordinaciju. Ovi koraci su ključni u osiguranju da je pacijent potpuno spreman za apikotomiju, smanjujući rizike i povećavajući šanse za uspešan ishod zahvata.

Šta podrazumeva zahvat apikotomije?

Zahvat apikotomije je specijalizovan hirurški postupak usmeren na rešavanje problema na vrhu korena zuba. Ovaj postupak postaje neophodan kada konvencionalni endodontski tretmani, kao što je lečenje kanala korena, ne uspeju u otklanjanju infekcija ili oštećenja. Apikotomija podrazumeva nekoliko ključnih koraka: Dijagnostika i planiranje: Precizna dijagnostika, uključujući rendgensko snimanje, je ključna za utvrđivanje obima zahvata. Na osnovu toga se planira detaljan pristup intervenciji. Prilaz vrhu korena: Postupak započinje pravljenjem male incizije na desni kako bi se omogućio pristup vrhu korena zuba. U nekim slučajevima, može biti potrebno ukloniti deo kosti oko vrha korena. Uklanjanje inficiranog tkiva: Vrh korena zuba i okolno inficirano tkivo se pažljivo uklanjaju. Cilj je eliminisati sve izvore infekcije i oštećenja. Zatvaranje i popunjavanje: Nakon uklanjanja inficiranog tkiva, vrši se zatvaranje vrha korena, često uz korišćenje biokompatibilnih materijala koji podstiču zarastanje i oporavak tkiva. Završetak i šavovi: Na kraju, desni se pažljivo vraćaju na mesto i fiksiraju šavovima, koji omogućavaju prirodan proces zarastanja. Apikotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom, što znači da je postupak uglavnom bezbolan. Ipak, postoperativna nega je važna za brz i uspešan oporavak. U ordinacijama koje pružaju ovu uslugu, kao što je Art of Smile, poseban naglasak se stavlja na postoperativno praćenje pacijenta i pružanje detaljnih uputstava za negu nakon zahvata. Apikotomija predstavlja važan korak u očuvanju zdravlja zuba i usne duplje, sprečavajući potrebu za ekstrakcijom zuba i omogućavajući pacijentima da zadrže svoje prirodne zube duže vreme.

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Oporavak nakon apikotomije obično traje nekoliko dana do nedelje. Pacijenti mogu očekivati savete o apikotomiji oporavku od naših stručnjaka, uključujući kako da upravljaju bolom i održavaju higijenu. Apikotomija iskustva pacijenata su uglavnom pozitivna, s minimalnim nelagodnostima tokom oporavka.

Apikotomija – Da li boli?

Apikotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom, te je generalno bezbolan postupak. U ordinaciji Art of Smile, poseban naglasak se stavlja na udobnost pacijenta tokom i nakon zahvata, čineći iskustvo apikotomije što prijatnijim.

Apikotomija cena u Art of Smile

Za precizne informacije o ceni apikotomije, kao i za konsultacije o mogućim opcijama finansiranja i plaćanja, pacijenti se mogu obratiti našem osoblju. U Art of Smile, posvećeni smo pružanju visokokvalitetne usluge po pristupačnim cenama, uz naglasak na individualnom pristupu i zadovoljstvu pacijenata.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakažite svoj besplatan pregled

Ne gubite vreme tražeći rešenja na internetu. Postavite upit doktoru ili nas kontaktirajte za besplatan stomatološki pregled i konsultacije!