Proteza za zube (Zubne proteze) Novi Sad

Proteza za zube je prilagođeno dentalno pomagalo koje efikasno nadomešta izgubljene zube i podržava strukture vaših usta i lica. Bilo da je gubitak zuba posledica povrede, bolesti ili prirodnog starenja, naše proteze pružaju rešenje koje vraća funkciju, estetiku i, što je najvažnije, samopouzdanje.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Vrste proteza za zube

Podelu možemo izvršiti na:

Totalne proteze

Totalne proteze predstavljaju rešenje u stomatološkoj ordinaciji Art of Smile za osobe koje su izgubile sve zube u jednoj ili obe vilice. Ovaj tip proteza nije samo pitanje estetike, već igra vitalnu ulogu u očuvanju strukture lica, podržavajući mišiće obraza i usana, te omogućava normalno funkcionisanje pri govoru i konzumiranju hrane.

Parcijalne proteze

U Art of Smile, razumemo da gubitak čak i jednog zuba može doneti ne samo estetske, već i funkcionalne izazove za naše pacijente. Parcijalne proteze su dizajnirane da elegantno reše ovaj problem, nadomeštajući jedan ili više izgubljenih zuba, a da pritom očuvaju zdravlje i integritet preostalih prirodnih zuba.

Providne proteze

Providne proteze su najnoviji iskorak u oblasti stomatološke protetike i ponosno ih predstavljamo u našoj ordinaciji Art of Smile. Ovaj tip proteze je idealan za pacijente koji traže diskretno, ali efikasno rešenje za nadoknadu nedostajućih zuba. Providnost materijala iz kojeg su izrađene ove proteze omogućava da se one gotovo neprimetno stopaju sa vašim prirodnim desnim, pružajući ne samo funkcionalnost, već i izuzetnu estetiku.

Wisil proteza

Wisil proteze su vrsta parcijalnih proteza koje se koriste kada je potrebna veća stabilnost. One se vežu za preostale zube pomoću metalnih kukica, pružajući dodatno prijanjanje i stabilnost.

Fiksna proteza

Poznate i kao mostovi, fiksne proteze su trajno fiksirane strukture koje se oslanjaju na susedne zube ili implantate za podršku, nudeći dugoročno rešenje za izgubljene zube.

Mobilna proteza

Mobilne proteze su uklonjive i mogu se lako vaditi iz usta za održavanje higijene. One su praktične i često se koriste kao privremeno rešenje dok se ne izradi trajnija opcija.

Silikonske proteze

Izrađene od mekših materijala, silikonske proteze pružaju dodatnu udobnost zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i sposobnosti da apsorbuju deo pritiska tokom žvakanja.

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti, i naši stručnjaci su tu da vam pomognu u odabiru najboljeg rešenja za vaše specifične potrebe. Ne oklevajte da nas kontaktirate za više informacija ili da zakažete konsultacije kako biste saznali koja je vrsta proteze prava za vas.

 

Kada se primenjuju proteze za zube?

Proteze za zube su rešenje koje stomatološka ordinacija Art of Smile preporučuje u različitim situacijama kada pacijenti imaju potrebu za zamenom jednog, više ili svih zuba. Evo nekoliko ključnih okolnosti kada se primenjuju proteze za zube:

Gubitak zuba: Proteze se najčešće koriste nakon gubitka zuba usled parodontalne bolesti, karijesa, traume ili drugih zdravstvenih stanja koja utiču na oralno zdravlje. One mogu biti brzo i efikasno rešenje za obnavljanje funkcije i izgleda zuba.

Starost: Sa starenjem, prirodna abrazija zuba i desni može dovesti do potrebe za protezama kako bi se očuvala normalna funkcija žvakanja i govora.

Prevencija oralnih problema: Proteze mogu pomoći u očuvanju pravilnog rasporeda preostalih zuba sprečavajući ih da se pomeraju ka praznom prostoru što može dovesti do dodatnih oralnih problema.

Kozmetički razlozi: U slučajevima gde je estetika osmeha oštećena usled gubitka zuba, proteze služe kao brzo estetsko poboljšanje.

Dijetetske i digestivne potrebe: Proteze omogućavaju pacijentima da nastave da konzumiraju raznovrsnu hranu, što je važno za održavanje dobre ishrane i opšteg zdravlja.

Naša ordinacija koristi individualni pristup za svakog pacijenta, pažljivo procenjujući potrebe, želje i zdravstveno stanje kako bismo predložili najprikladnije rešenje. Posvećeni smo osiguravanju da se svaka proteza savršeno uklapa i pruža maksimalnu udobnost i funkcionalnost.

Ako niste sigurni da li su proteze za zube pravo rešenje za vas, Art of Smile ordinacija je tu da pruži profesionalnu procenu i konsultacije. Naš tim će vam pomoći da razumete sve opcije i donesete najbolju odluku za vaše oralno zdravlje i kvalitet života.

Održavanje zubnih proteza

Pravilno održavanje zubnih proteza je ključno ne samo za očuvanje njihove funkcionalnosti i estetike, već i za održavanje oralnog zdravlja u celini. U ordinaciji Art of Smile, insistiramo na detaljnoj edukaciji naših pacijenata o pravilnom održavanju proteza. Evo nekoliko važnih koraka koje preporučujemo:

Svakodnevno čišćenje: Proteze je potrebno čistiti svakodnevno, koristeći specijalizovane četkice za proteze i blage čistače koji nisu abrazivni. Ovo pomaže u uklanjanju naslaga hrane i bakterijskog plaka te sprečava pojave iritacija i infekcija.

Korišćenje adekvatnih proizvoda: Veoma je bitno koristiti proizvode namenjene specifično za čišćenje proteza, poput efervescentnih tableta koje pomažu u dezinfekciji i uklanjanju teško dostupnih ostataka.

Izbegavanje štetnih hemikalija: Izbeljivači i druge oštre hemikalije mogu oštetiti proteze i treba ih izbegavati. Takođe, vruća voda može deformisati proteze, pa je preporučljivo koristiti mlaku vodu za njihovo pranje.

Redovno skidanje proteza: Proteze bi trebalo redovno skidati, obično noću tokom spavanja, kako bi se desni odmorile i kako bi se smanjio rizik od razvoja oralnih bolesti.

Čuvanje proteza: Kada nisu u upotrebi, proteze bi trebalo čuvati u vodi ili u specijalnom rastvoru za čuvanje proteza kako ne bi došlo do njihovog isušivanja i gubitka oblika.

Redovni pregledi: Važno je redovno posećivati stomatologa kako bi se proteze pravilno prilagodile ukoliko dođe do promena u oralnom zdravlju, kao i da bi se profesionalno očistile i pregledale za moguća oštećenja.

Pravilno rukovanje: Proteze su krhke i mogu se lako oštetiti ako padnu. Preporučujemo da se pri manipulaciji protezama stavlja mekana podloga ili se ove radnje obavljaju nad ispunjenim lavaboom.

Naš tim u Art of Smile pruža detaljne instrukcije i demonstracije pravilnog održavanja proteza. Takođe, nudimo profesionalno čišćenje i servisiranje proteza kako bismo osigurali da one ostanu u optimalnom stanju. 

Da li je moguće da proteza za zube zameni samo jedan ili dva zuba?

Apsolutno. Parcijalne proteze su idealne za nadoknadu jednog ili nekoliko nedostajućih zuba, omogućavajući vam da nastavite sa svojim životom bez većih promena.

Da li proteza za zube može da se dodatno učvršćuje?

Da, postoji nekoliko načina da se proteze dodatno učvrste, uključujući i korišćenje dentalnih implanata za veću stabilnost. U Art of Smile nudimo savremena rešenja za učvršćivanje proteza.

Higijena proteza za zube

Održavanje higijene proteza za zube je esencijalni deo oralne higijene i neophodno je za dugotrajnost same proteze kao i za zdravlje preostalih zuba i desni. U stomatološkoj ordinaciji Art of Smile, pacijentima pružamo obimne savete i metode za pravilno očuvanje higijene proteza. Evo nekoliko ključnih aspekata koje treba imati na umu:

Čišćenje posle svakog obroka: Preporučujemo ispiranje proteza nakon svakog obroka kako bi se uklonile preostale čestice hrane. To smanjuje rizik od stvaranja plaka i razvoja lošeg zadaha.

Upotreba specijalnih pasta za proteze: Za detaljno čišćenje, koristite specijalizovane paste koje su dizajnirane da budu nežne prema materijalu od kog je proteza izrađena, a efikasne u uklanjanju bakterija.

Noćno skidanje i čišćenje: Ukoliko stomatolog preporuči, skinite proteze pre spavanja i detaljno ih očistite. To omogućava desnama da se odmore i smanjuje rizik od infekcija.

Redovna kontrola i profesionalno čišćenje: Planirajte redovne posete stomatologu koji će proveriti stanje vaših proteza i po potrebi ih profesionalno očistiti, što može uključiti uklanjanje zubnog kamenca koji se može nakupiti na protezama.

Oprez sa kućnim sredstvima za čišćenje: Izbegavajte upotrebu agresivnih ili abrazivnih sredstava za čišćenje, poput onih koji sadrže izbeljivač ili jaku alkoholnu osnovu, jer mogu oštetiti proteze ili iritirati oralno tkivo.

Zaštita desni i preostalih zuba: Ako nosite parcijalnu protezu, posebnu pažnju treba posvetiti higijeni preostalih zuba i desni kako bi se sprečile bolesti desni i podržalo zdravlje okolnog tkiva.

Edukacija o pravilnom rukovanju: Pacijenti se edukuju o pravilnom stavljanju i vađenju proteza kako bi se smanjio rizik od njihovog oštećenja i osigurala maksimalna efikasnost higijenskih procedura.

U ordinaciji Art of Smile, posvećeni smo pružanju najboljih usluga i saveta kako bismo osigurali da vaše proteze budu čiste, udobne i funkcionalne. Naši stručnjaci su uvek spremni da odgovore na sva vaša pitanja i pomažu vam u održavanju optimalne higijene proteza za zube. Zapamtite, zdrav osmeh počinje pravilnom higijenom, a mi smo tu da vas podržimo na svakom koraku tog putovanja.

Koliko proteza za zube traje?

Trajanje vaše proteze zavisi od više faktora, uključujući materijal od kojeg je napravljena, vaše navike i kako je održavate. Sa pravilnim održavanjem, proteze mogu trajati dugi niz godina.

Da li mogu da jedem sa protezom?

Nakon perioda prilagođavanja, moći ćete normalno jesti sa svojom protezom. Mi ćemo vam pomoći da pređete taj period sa što manje nelagodnosti.

Da li će proteza promeniti načina na koji govorim?

Prisustvo proteze u ustima može privremeno uticati na vaš govor. Međutim, sa malo prakse i prilagođavanja, brzo ćete moći govoriti jasno i prirodno.

Proteza za zube cena

Želimo da vam pružimo najbolju moguću vrednost za vaš novac, obezbeđujući proteze koje su istovremeno pristupačne, dugotrajne i estetski prihvatljive. Naš cilj je da svaki pacijent napusti našu ordinaciju sa osmehom koji nije samo lep, već i funkcionalan.

 

Pozivamo vas na besplatnu konsultaciju kako bismo procenili vaše potrebe i predložili najbolje rešenje za vaše proteze. Naši stručnjaci će vas voditi kroz sve opcije, uključujući detaljan pregled cena bez skrivenih troškova.

 

Ako razmišljate o protezi za zube ili želite da saznate više o cenama i opcijama koje nudimo, pozovite nas ili posetite našu ordinaciju. Obezbedite sebi zdrav i lep osmeh koji zaslužujete.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakaži pregled