Plombiranje zuba

Plombiranje zuba je osnovni stomatološki postupak koji se koristi za obnavljanje oštećenih ili propalih zuba i vraćanje njihove funkcionalnosti i estetike. Ovaj tretman je ključan ne samo za očuvanje zdravlja zuba, već i za održavanje ukupnog oralnog zdravlja i kvaliteta osmeha.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Zašto se zub kvari

Karijes je najčešći uzrok kvarenja zuba. Nastaje usled nakupljanja plaka i bakterija na zubima, što dovodi do razgradnje zubne gleđi. Redovna oralna higijena i stomatološki pregledi su ključni za prevenciju karijesa i održavanje zdravlja zuba.

Kako se zub popravlja

Kada se zub kvari, potrebno je intervenisati. Plombiranje zuba je osnovni način popravke oštećenog zuba. Postupak plombiranja zuba uključuje uklanjanje oštećenog tkiva i popunjavanje šupljine plombom za zub.

Vrste plombi za zub

Pri odabiru prave vrste plombe za zub, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora, uključujući lokaciju zuba, veličinu oštećenja i estetske zahteve. U stomatološkoj ordinaciji Art of Smile u Novom Sadu, pacijentima nudimo različite vrste plombi, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama i prednostima.

Da li boli plombiranje zuba

Bol nakon plombiranja zuba može se javiti, ali je obično blaga i kratkotrajna. U stomatološkoj ordinaciji Art of Smile u Novom Sadu, posebna pažnja se posvećuje minimiziranju bola tokom i nakon plombiranja zuba.

Koje plombe su najbolje?

Odabir najbolje vrste plombe za zub zavisi od mnogih faktora, uključujući lokaciju zuba, veličinu oštećenja, estetske preferencije i . U stomatološkoj ordinaciji Art of Smile u Novom Sadu, razumemo da svaki pacijent ima jedinstvene potrebe, te pažljivo razmatramo sve aspekte pre preporuke najbolje vrste plombe. Kompozitne plombe su često najbolji izbor za većinu pacijenata zbog njihove sposobnosti da se estetski usklade sa prirodnom bojom zuba. One su posebno pogodne za zube koji su vidljivi prilikom osmeha ili govora. Pored estetskih prednosti, kompozitne plombe pružaju dobru izdržljivost i manje su invazivne jer zahtevaju manje brušenja prirodnog zuba. Keramičke plombe nude visok nivo estetike i otpornosti na mrlje, što ih čini idealnim izborom za pacijente koji žele najbolji mogući estetski rezultat. Međutim, ove plombe mogu biti skuplje u poređenju sa drugim vrstama. U konačnom izboru, najbolja plomba za zub je ona koja najbolje odgovara individualnim potrebama i okolnostima pacijenta.

Kako održavati plombirane zube?

Održavanje plombiranih zuba uključuje redovno pranje zuba, korišćenje konca, redovne stomatološke preglede i izbegavanje tvrde hrane koja može oštetiti plombe.

Prednosti i mane plombi za zube

Plombiranje zuba je ključan stomatološki postupak koji ima za cilj da obnovi zdravlje i funkcionalnost oštećenog zuba. Kao i svaki medicinski tretman, i plombiranje ima svoje prednosti i mane koje je važno razumeti. U stomatološkoj ordinaciji Art of Smile u Novom Sadu, želimo da naši pacijenti budu dobro informisani o svim aspektima ovog postupka.

Prednosti plombi za zube:

  • Obnavljanje funkcije: Plombe efikasno vraćaju normalnu funkciju oštećenog zuba, omogućavajući normalno žvakanje i govor.
  • Prevencija daljeg oštećenja: Plombiranje zuba sprečava dalje propadanje zubne strukture i potencijalnu infekciju.
  • Estetsko poboljšanje: Naročito sa kompozitnim i keramičkim plombama, može se značajno poboljšati izgled zuba.
  • Brz i efikasan postupak: Većina plombiranja je brza i efikasna, sa minimalnim vremenom oporavka.
  • Prilagodljivost: Postoji više vrsta materijala za plombe, što omogućava individualizovan pristup svakom pacijentu.

Mane plombi za zube:

  • Mogućnost ispadanja ili oštećenja: Iako su plombe izrađene da budu trajne, postoji mogućnost da se vremenom oštete ili ispadnu.
  • Potreba za zamenom: Nijedna plomba nije trajno rešenje; većina će u nekom trenutku zahtevati zamenu.
  • Osetljivost nakon postupka: Neki pacijenti mogu doživeti privremenu osetljivost na hladno ili toplo nakon plombiranja.

Plombiranje zuba cena Novi Sad

Cena plombiranja zuba može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući vrstu plombe, složenost postupka, i opštu cenu stomatoloških usluga u konkretnoj regiji. Faktori koji utiču na cenu plombiranja zuba: Vrsta plombe: Kompozitne plombe su obično skuplje od amalgamskih zbog materijala i tehnike koja se koristi. Keramičke i zlatne plombe su još skuplje, ali nude i više estetskih i dugotrajnih prednosti. Veličina i broj površina zuba koje treba plombirati: Veće plombe i one koje pokrivaju više površina zuba zahtevaju više materijala i vremena, što može povećati cenu. Složenost postupka: Ako je zubna šupljina duboka ili se nalazi u teško dostupnom mestu, postupak može biti složeniji i zahtevati više vremena. Dodatne stomatološke procedure: Ponekad je potrebno sprovesti dodatne procedure, kao što su lečenje kanala korena, pre plombiranja, što takođe može uticati na ukupnu cenu.

U Art of Smile, razumemo da su troškovi važan faktor prilikom odlučivanja o stomatološkom tretmanu. Zbog toga nudimo detaljno savetovanje kako bismo pacijentima pomogli da razumeju sve aspekte tretmana, uključujući i troškove. Naš cilj je da pružimo visokokvalitetne stomatološke usluge po pristupačnim cenama, uz naglasak na transparentnosti i poštenju prema našim pacijentima.

Šta naši pacijenti govore o nama...

Oдлично
На основу 28 рецензије
milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakaži pregled