Fiksne proteze

Fiksne proteze su jedno od najpopularnijih i najefikasnijih rešenja u stomatologiji za korekciju nepravilno postavljenih zuba i poboljšanje oralnog zdravlja. One su dugotrajne i ne mogu se skidati, što ih čini odličnim izborom za pacijente koji žele stabilno i trajno rešenje za svoje dentalne probleme.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Vrste fiksnih proteza

Stomatološka ordinacija „Art of Smile“ iz Novog Sada nudi širok asortiman fiksnih proteza, prilagođen različitim potrebama i estetskim željama naših pacijenata. Naš cilj je da pružimo personalizovanu uslugu koja će pacijentima omogućiti da postignu idealan osmeh, uz maksimalan komfor i funkcionalnost. Evo glavnih vrsta fiksnih proteza koje su dostupne u našoj ordinaciji: Tradicionalne metalne fiksne proteze: Ovo je najčešći tip fiksne proteze koja koristi metalne bravice i žice za postepeno ispravljanje zuba. Iako su vidljive, njihova efikasnost u ispravljanju čak i najkomplikovanijih slučajeva nepravilnog položaja zuba je neprikosnovena. Estetske keramičke fiksne proteze: Za pacijente koji traže diskretniju opciju, keramičke proteze nude izvrsnu alternativu. Bravice su izrađene od keramičkog materijala koji imitira boju zuba, čineći protezu manje primetnom. Safirne fiksne proteze: Izrađene od prozirnog safirnog materijala, ove proteze su gotovo nevidljive na zubima, što ih čini idealnim izborom za one koji se brinu o estetici tokom ortodontskog lečenja. Nevidljive fiksne proteze: Nevidljiva fiksna proteza je revolucionarni pristup u ortodonciji koji se odnosi na bravice koje se postavljaju na unutrašnju površinu zuba. Ove proteze su potpuno skrivene od pogleda, pa tako omogućuju pacijentima da bez brige nose protezu tokom socijalnih interakcija. Lingvalne fiksne proteze: Slično nevidljivim fiksnim protezama, lingvalne proteze se takođe fiksiraju na unutrašnju stranu zuba, pružajući još jednu neprimetnu alternativu standardnim bravicama. Dugogodišnje iskustvo naših ortodonata i tehnološka naprednost opreme kojom raspolažemo u „Art of Smile“ garantuju visokokvalitetnu uslugu i zadovoljstvo naših pacijenata. Odabir prave fiksne proteze je ključan korak u putu ka savršenom osmehu, i mi smo tu da vam pomognemo na svakom koraku tog puta.

Kako se prilagoditi nošenju fiksnu protezu

Nošenje fiksne proteze predstavlja veliku promenu u svakodnevnom životu. Pored toga što je korak ka zdravom i lepom osmehu, ono zahteva i određenu dozu prilagođavanja. U stomatološkoj ordinaciji „Art of Smile“ u Novom Sadu, razumemo da to može biti izazovno, pa smo tu da vam pružimo sve potrebne informacije i podršku kako bi vaše iskustvo bilo pozitivno od samog početka. &nbsp Dajemo nekoliko ključnih saveta kako se uspešno prilagoditi na nošenje fiksne proteze: Strpljenje je ključno: Vaši zubi i desni će trebati vreme da se naviknu na protezu. Prvih nekoliko dana može biti neobično ili čak neudobno, ali je važno biti strpljiv i dati vreme telu da se prilagodi. Pratite uputstva za održavanje: Održavanje zuba sa fiksnom protezom je esencijalno za smanjenje nelagode i prevenciju komplikacija. Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca za proteze i redovni pregledi su važni za održavanje oralne higijene. Izbegavajte određenu hranu: Neka hrana može oštetiti vašu protezu ili se zakačiti za nju. Tvrda, lepljiva ili veoma hrskava hrana trebalo bi da se izbegava. Koristite vosak za proteze: Ako osetite da proteza trlja unutar vaših usta i stvara rane, možete koristiti specijalni vosak koji se stavlja na bravice kako bi se smanjila iritacija. Budite redovni na kontrolama: Redovne kontrole omogućavaju vašem ortodontu da prati napredak i po potrebi prilagođava vašu protezu, što može poboljšati komfor. Naučite pravilnu tehniku čišćenja: Koristite cetkicu za fiksnu protezu i druge specijalizovane alate kako biste osigurali da proteza i zubi ostaju čisti. Pripremite se psihološki: Psihološka prilagođavanje je isto tako važno kao i fizičko. Razgovarajte sa ljudima koji su prošli kroz slično iskustvo.

Uzroci nepravilnog rasta zuba

Nepravilan rast zuba može biti posledica brojnih faktora, a razumevanje ovih uzroka je ključno za efikasno ortodontsko lečenje. Posvećeni smo identifikaciji specifičnih uzroka nepravilnog rasta zuba kod naših pacijenata kako bismo kreirali personalizovane planove lečenja. Evo nekih od najčešćih uzroka koji mogu dovesti do ovakvih problema: Genetika: Možda je najčešći uzrok nepravilnog rasta zuba genetska predispozicija. Ako su roditelji imali problem sa nepravilnim zubima, postoji veća šansa da će i deca naslediti slične probleme. Loše navike u detinjstvu: Duže korišćenje cucle, prsta u ustima ili boca za piće takođe može negativno uticati na rast i razvoj zuba i vilice. Preuranjen ili kasnjen gubitak mlečnih zuba: Normalan razvoj stalnih zuba može biti ometen ako mlečni zubi ispadnu prerano ili previše kasno, što može dovesti do problema sa zagušenjem ili rasporedom stalnih zuba. Nepravilno zatvaranje usta ili disanje na usta: Ove navike mogu promeniti pritisak u ustima i na taj način uticati na položaj zuba. Trauma ili povrede: Nesreće koje rezultuju povredama zuba ili vilice takođe mogu uzrokovati nepravilan rast zuba. Neadekvatna ishrana ili zdravstveni problemi: Nedostatak određenih nutrijenata ili zdravstvene komplikacije mogu dovesti do slabijeg razvoja zubnog tkiva ili kašnjenja u izbijanju zuba. Anomalije vilice: Razlike u veličini gornje i donje vilice mogu uzrokovati nepravilnosti u zagrižaju, što direktno utiče na raspored zuba. U „Art of Smile“, razumemo da svaki slučaj zahteva detaljnu dijagnozu i individualni pristup. Ispravljanje zuba fiksnom protezom je jedna od metoda kojom možemo korigovati nepravilan rast zuba, a naši ortodonti su vešti u kreiranju efikasnih planova lečenja koje vode ka optimalnom rezultatu. Identifikovanje uzroka je prvi korak u kreiranju efikasne strategije lečenja koja ne samo da popravlja estetiku osmeha, već i funkcionalnost čitavog zubnog sistema.

Kako prati zube sa fiksnom protezom

Higijena fiksne proteze je od vitalnog značaja za sprečavanje zubnih bolesti. Četkica za fiksnu protezu je specijalno dizajnirana da omogući temeljno čišćenje oko breketa i žica. Važno je naučiti tehniku četkanja koja će osigurati da su svi delovi proteze i zuba čisti i bez ostataka hrane.

Koliko dugo se nosi fiksni aparat za zube?

Trajanje nošenja fiksne proteze varira od pacijenta do pacijenta i zavisi od složenosti ortodontskog problema. U proseku, terapija može trajati od 1 do 2 godine, uz redovne kontrole i prilagođavanja od strane ortodonta.

Rane u ustima od fiksne proteze

Rane u ustima su česta pojava kod pacijenata koji nose fiksnu protezu. Da bi se smanjila nelagodnost, preporučuje se upotreba voska za ortodontske aparate i redovna kontrola kod ortodonta za prilagođavanje aparata.

Šta jesti sa fiksnom protezom

Pacijenti sa fiksnom protezom treba da izbegavaju tvrdu, lepljivu i krupnu hranu koja može oštetiti brekete. Preporučuje se mekša hrana koja ne zahteva mnogo žvakanja, kao i izbegavanje grickalica koje mogu zapeti za protezu.

Terapija nakon skidanja fiksne proteze

Nakon skidanja fiksne proteze, terapija se obično nastavlja nošenjem retainera, koji osigurava da zubi ostanu u novoj poziciji dok se zubno tkivo i kosti u potpunosti ne stvrdnu.

Koliko košta fiksna proteza?

Fiksna proteza cena može varirati zavisno od složenosti slučaja, vrste proteze i geografskog područja. Na primer, fiksna proteza cena u Novom Sadu može biti drugačija u odnosu na druge gradove. Opšte je poznato da su cene prilagođene lokalnom tržištu i mogućnostima pacijenata. U cilju pružanja najboljeg mogućeg tretmana, stomatološke ordinacije u Novom Sadu nude konsultacije kako bi pacijenti mogli da dobiju precizne informacije o troškovima i da razmotre svoja iskustva sa fiksnom protezom. Održavanje fiksne proteze i pravilno vođenje računa o oralnoj higijeni su ključni za uspeh terapije i minimiziranje dodatnih troškova.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakažite svoj besplatan pregled

Ne gubite vreme tražeći rešenja na internetu. Postavite upit doktoru ili nas kontaktirajte za besplatan stomatološki pregled i konsultacije!