Paradentoza lečenje Novi Sad

Lečenje paradentoze, poznate i kao parodontalna bolest, je kompleksan proces koji zahteva sveobuhvatan pristup. Ova bolest desni je napredna faza gingivitisa, upale desni, i može dovesti do gubitka zuba ako se ne leči pravilno.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18

Kako prepoznati simptome paradentoze (Parodontopatije)?

Simptomi paradentoze su često suptilni u početnim fazama, što otežava rano prepoznavanje bez stručne pomoći. Ključni simptomi uključuju:

Krvarenje desni: Jedan od prvih znakova paradentoze ( parodontopatija ) je krvarenje desni tokom četkanja ili korišćenja zubnog konca. Ovo je znak upale i ne sme se ignorisati.

Osetljivost i oticanje desni: Desni mogu postati osetljive, natečene i crvene, što su sve indikatori upale i infekcije povezane sa paradentozom ( Parodontopatija ) .

Povlačenje desni: Kako paradentoza ( parodontopatija ) napreduje, desni se povlače od zuba, stvarajući dublje parodontalne džepove. Ovo povlačenje može otkriti koren zuba i dovesti do osetljivosti.

Loš dah ili ukus u ustima: Stalni loš dah ili neobičan ukus u ustima mogu biti znakovi paradentoze ( parodontopatija ), uzrokovani nakupljanjem bakterija ispod linije desni.

Promene u zagrižaju: Paradentoza ( parodontopatija ) može uticati na stabilnost zuba, što može dovesti do promena u zagrižaju ili položaju zuba.

Gubitak zuba: U naprednim fazama paradentoze (parodontopatija), podrška za zube može biti toliko oslabljena da dođe do njihovog gubitka.

Za sve koji sumnjaju na simptome paradentoze ( parodontopatija), preporučuje se hitna poseta Stomatolog Novi Sad za dalju dijagnostiku i planiranje adekvatnog lecenja paradentoze ( parodontopatija ). Rana dijagnoza i tretman su ključni za očuvanje oralnog zdravlja i sprečavanje daljeg napredovanja bolesti.

Paradentoza ( Parodontopatija ) uzroci

Razumevanje uzroka paradentoze ( parodontopatija ) je ključno za njenu prevenciju i efikasno lečenje. Ova bolest desni može proizaći iz različitih faktora:

Loša oralna higijena: Neadekvatno ili nepravilno čišćenje zuba vodi do nakupljanja plaka, koji je primarni uzrok paradentoze ( parodontopatija ). Plak se postepeno pretvara u kamenac, iritirajući desni i doprinoseći razvoju upale.

Pušenje: Pušenje je jedan od najznačajnijih faktora rizika za razvoj paradentoze ( parodontopatija ). Pušenje ometa normalan oporavak i regeneraciju desni, čineći ih podložnijim infekcijama.

Genetska predispozicija: U nekim slučajevima, genetika može igrati ulogu u sklonosti prema paradentozi ( parodontopatija ) . Osobe čija je porodična anamneza uključivala parodontalne bolesti mogu biti pod većim rizikom.

Hronične bolesti: Određene hronične bolesti, kao što su dijabetes i srčane bolesti, mogu povećati rizik od paradentoze ( parodontopatija ). Ove bolesti mogu uticati na sposobnost tela da se bori protiv infekcija, uključujući one u usnoj šupljini.

Hormonske promene: Hormonske promene, posebno kod žena (kao što su trudnoća, menopauza), mogu učiniti desni osetljivijim i podložnijim paradentozi ( parodontopatija ).

Nepravilna upotreba zubnog konca i četkica za zube: Agresivno četkanje ili nepravilna upotreba zubnog konca može oštetiti desni, doprinoseći razvoju paradentoze ( parodontopatija ).

Nepravilna ishrana: Loša ishrana, posebno ona koja nedostaje ključnih vitamina i minerala, može oslabiti imunološki sistem i učiniti desni podložnijim bolestima.

Prevencija paradentoze ( parodontopatija ) zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje redovnu oralnu higijenu, zdravu ishranu, izbegavanje duvanskih proizvoda i redovne posete stomatologu. Pravovremeno lečenje i održavanje zdravih navika mogu značajno smanjiti rizik od razvoja paradentoze ( parodontopatija ) .

Kako se leči paradentoza ( parodontopatija)?

Lečenje paradentoze uključuje profesionalno čišćenje, primenu antibiotika, i ponekad hirurške intervencije. Posebno je važno lečenje paradentoze u Novom Sadu u ordinacijama poput Art of Smile, gde se primenjuju napredne metode iz oblasti parodontologije.

Evo nekoliko ključnih aspekata lečenja paradentoze:

Redovne posete stomatologu: Rano otkrivanje i lečenje su ključni. Stomatolog će proceniti stanje desni i zuba, i napraviti plan lečenja.

Profesionalno čišćenje zuba: To uključuje skidanje zubnog kamenca i plaka, koji su glavni uzročnici upale desni.

Domaća oralna higijena: Redovno i temeljno čišćenje zuba, upotreba konca i ispiranje usta antiseptičkim tečnostima su neophodni za održavanje zdravlja desni.

Antibiotici i drugi lekovi: U nekim slučajevima, stomatolog može prepisati antibiotike ili druge lekove za suzbijanje infekcije i upale.

Hirurški zahvati: U težim slučajevima paradentoze ( parodontopatija ), može biti potrebna hirurška intervencija za obnovu oštećenih tkiva i stabilizaciju zuba.

Promena načina života: Prestanak pušenja, pravilna ishrana i smanjenje stresa mogu pomoći u lečenju i prevenciji paradentoze ( parodontopatija ).

Redovno praćenje: Nakon tretmana, važno je nastaviti sa redovnim posetama stomatologu i održavati dobru oralnu higijenu kako bi se sprečio povratak bolesti.

Lečenje paradentoze cena

Cena lečenja paradentoze ( parodontopatije ) u stomatološkoj ordinaciji Art of Smile u Novom Sadu zavisi od specifičnosti i obima potrebnog tretmana. U Art of Smile, cene su prilagođene da budu konkurentne i pristupačne, uzimajući u obzir individualne potrebe svakog pacijenta. Investiranje u lecenje paradentoze ( parodontopatije )u ovoj ordinaciji predstavlja dugoročnu investiciju u oralno zdravlje, pružajući vrednost koja nadmašuje početni trošak.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakažite svoj besplatan pregled

Ne gubite vreme tražeći rešenja na internetu. Postavite upit doktoru ili nas kontaktirajte za besplatan stomatološki pregled i konsultacije!