Endodoncija zuba

Endodoncija predstavlja ključan segment stomatologije koji se fokusira na zdravlje unutrašnjosti zuba. U Art of Smile, ordinaciji u Novom Sadu, ovom tretmanu pristupamo sa posebnom pažnjom. Endodoncija obuhvata dijagnostiku, lečenje i prevenciju problema vezanih za pulpu zuba. Cilj endodoncije u našoj praksi je sačuvati prirodne zube koji bi inače morali biti uklonjeni.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Savremene tehnike endodoncije u Art of Smile

Endodoncija je segment stomatologije koji se neprestano razvija, a savremene tehnike endodoncije igraju ključnu ulogu u povećanju efikasnosti i smanjenju nelagodnosti tokom tretmana. Stomatološka ordinacija Art of Smile u Novom Sadu koristi najsavremeniju opremu i metode kako bi osigurala najbolje moguće rezultate za svoje pacijente.

Rotirajući nikl-titanijumski instrumenti su revolucionarizirali postupak čišćenja i oblikovanja kanala. Ovi instrumenti su fleksibilniji i efikasniji u uklanjanju inficiranog i oštećenog tkiva unutar kanala. Njihova upotreba smanjuje vreme potrebno za lečenje i povećava šanse za uspešno čišćenje čak i u najkomplikovanijim slučajevima.

Uz to, savremene tehnike endodoncije obuhvataju i upotrebu naprednih materijala za punjenje, kao što su biokompatibilni materijali koji obezbeđuju bolju adaptaciju unutar kanala i smanjuju rizik od budućih infekcija.

Digitalna radiografija je još jedan važan aspekt savremene endodoncije. Omogućava brže i preciznije snimke, sa manjom izloženošću radijaciji. Digitalni snimci su korisni u dijagnostici i praćenju napretka tretmana, što vodi boljem planiranju i efikasnijem lečenju.

U Art of Smile, kontinuirano pratimo najnovije trendove i tehnologije u endodonciji kako bismo pružili našim pacijentima tretmane koji su ne samo efikasni, već i što manje invazivni.

Uzroci problema sa pulpom zuba

Problemi sa pulpom zuba, koja je poznata i kao zubni živac, su česta pojava koja može dovesti do potrebe za endodontskim tretmanom. 

Jedan od glavnih uzroka problema sa pulpom je duboki karijes. Karijes je proces koji dovodi do razaranja tvrdih tkiva zuba, a kada napreduje dovoljno duboko, može inficirati pulpno tkivo. Ovo često rezultira bolom i neugodnošću, a ukoliko se ne leči, može dovesti do daljeg propadanja zuba i formiranja apscesa.

Drugi značajan uzrok je trauma zuba. Udarci, padovi ili sportske povrede mogu dovesti do pukotina ili fraktura zuba. Čak i kada nisu vidljive spolja, ove povrede mogu oštetiti pulpno tkivo, često zahtevajući endodontski tretman.

Pored toga, problemi sa pulpom mogu nastati i zbog dugotrajnog izlaganja zuba ekstremnim temperaturama, trošenja zuba usled bruksizma (škripanje zubima) ili upotrebe zuba za otvaranje ambalaže i drugih neprimerenih radnji. Ovi faktori mogu dovesti do mikropukotina koje postepeno oštećuju pulpno tkivo.

U Art of Smile, posebnu pažnju posvećujemo dijagnostici i lečenju problema sa pulpom zuba. Koristimo detaljne dijagnostičke metode, uključujući digitalne rendgenske snimke, kako bismo precizno identifikovali uzrok problema. Naš cilj je da pružimo efikasno lečenje koje će očuvati zub i sprečiti dalje komplikacije.

Proces lečenja kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba je detaljan i precizan postupak koji se sprovodi u cilju očuvanja zuba koji je pogođen infekcijom ili oštećenjem pulpe.

Prvi korak u procesu lečenja kanala korena zuba je temeljna dijagnostika. Ovo uključuje detaljan pregled zuba i rendgenske snimke kako bi se odredio stepen oštećenja i plan tretmana. Nakon toga, pod lokalnom anestezijom, pristupa se unutrašnjosti zuba kroz mali otvor na njegovoj površini.

Zatim se uklanja inficirano ili oštećeno pulpno tkivo iz kanala korena. Ovo je veoma važno jer ostavljanje inficiranog tkiva unutar zuba može dovesti do daljih komplikacija, uključujući bol i širenje infekcije.

Nakon uklanjanja pulpe, kanali korena se pažljivo čiste i oblikuju. Ovo čišćenje je ključno da se uklone bakterije i ostaci tkiva, sprečavajući time ponovnu infekciju. U ordinaciji Art of Smile koristimo specijalizovane instrumente i tehnike da bi se kanali efikasno očistili i pripremili za sledeći korak.

Sledi faza punjenja kanala korena zuba. Koriste se specijalni materijali, poput gutaperke, koji se prilagođavaju obliku kanala i hermetički zatvaraju unutrašnjost zuba. Ovim se osigurava da bakterije ne mogu ponovo ući u kanal i izazvati infekciju.

Poslednji korak procesa je obnova zuba. Zavisno o stepenu oštećenja zuba, može se izvršiti plombiranje ili postaviti kruna. Ovo ne samo da vraća funkciju i estetiku zuba, već i štiti kanal korena od budućih oštećenja.

Kada je potrebna operacija zuba sa infekcijom?

Ponekad, kada standardni tretmani nisu dovoljni, u Art of Smile se razmatra mogućnost endodontske hirurgije, posebno u slučajevima gde infekcija zahvata tkiva oko korena zuba.

Odlučivanje o lečenju svakog zuba

Pažljivo razmatramo da li je svaki zub pogodan za endodontsko lečenje. Ova odluka zavisi od mnogih faktora, uključujući strukturu zuba i opšte zdravstveno stanje pacijenta.

Nega zuba nakon endodontskog tretmana

 

Nakon endodontskog tretmana u Art of Smile, zub zahteva dodatnu obnovu, poput plombiranja ili postavljanja krunice, kako bi se osigurala njegova funkcionalnost i estetika. Cena ovih postupaka varira zavisno od složenosti slučaja i materijala koji se koriste.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakaži pregled