Krunice za zube (navlake za zube)  Novi Sad

Krunice za zube se koriste za obnovu zuba koji su polomljeni, oštećeni ili imaju izražene estetske nedostatke. One deluju kao „kape“ koje se postavljaju preko celog vidljivog dela zuba kako bi ga obnovile do njegovog originalnog oblika i veličine.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Krunice za zube se koriste iz raznih razloga:

Zaštita slabih zuba: Ako je zub oslabljen usled karijesa ili pucanja, krunica može da ga zaštiti od daljeg lomljenja ili oštećenja.
Obnova već slomljenog zuba: Krunice mogu obnoviti zube koji su već pretrpeli lomljenje.
Estetska poboljšanja: Krunice mogu koristiti za pokrivanje zuba koji su promenili boju ili oblik.
Zaštita zuba koji je imao endodontski tretman: Nakon lečenja kanala korena, zub može postati krhak, pa se krunica često koristi da bi ga zaštitila.
Krunice se mogu izrađivati od različitih materijala, uključujući porcelan, cirkonijum, kompozite ili metale poput zlata. Izbor materijala zavisi od estetskih želja pacijenta, potrebe za čvrstoćom krunice, pozicije zuba i drugih faktora.

Kako se odvija proces izrade krunice za zub?

Izrada krunice za zube u Novom Sadu se odvija u nekoliko koraka:
Konsultacija i dijagnostika: Pre nego što se započne sa procesom izrade krunice, stomatolog iz Art of Smile će obaviti pregled zuba i okolnih tkiva, kao i rentgenski snimak zuba i vilice kako bi se ocenila struktura korena zuba i okolna kost.
Priprema zuba: Stomatolog će anestezirati zub i okolno tkivo. Zatim će pažljivo oblikovati i brusiti zub kako bi se napravilo dovoljno mesta za krunu. Količina uklonjenog zuba zavisi od vrste krunice koja će se koristiti (npr., metalna kruna može biti tanja od porcelanske, pa je potrebno manje brušenje).
Uzimanje otiska: Nakon što je zub pripremljen, stomatolog će uzeti precizan otisak zuba koji će poslužiti kao model za izradu krunice. Otisak može biti tradicionalan, gde se koristi posebna masa, ili digitalan, gde se koristi intraoralni skenerima.
Postavljanje privremene krunice: Budući da izrada trajne krunice može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja, stomatolog će postaviti privremenu krunu kako bi zaštitio zub. Privremena krunica takođe pomaže u održavanju pravilnog položaja susednih zuba i suprotnog zuba.
Izrada trajne krunice: Otisak ili digitalni sken zuba šalje se u dentalni laboratorij, gde tehničar koristi otisak kao vodič za izradu trajne krunice. Krunica može biti izrađena od različitih materijala, uključujući porcelan, cirkonijum, keramiku, metal ili kombinaciju tih materijala.
Cementiranje trajne krunice: Kada je trajna krunica spremna, stomatolog će ukloniti privremenu krunu, očistiti zub i postaviti novu krunu na mesto. Pre konačnog cementiranja, stomatolog će proveriti da li je krunica pravilnog oblika, boje i da li se pravilno uklapa sa susednim zubima. Ako je sve u redu, krunica će biti trajno cementirana na zub.
Finalna provera: Stomatolog će proveriti zagrižaj i prilagoditi krunu ako je potrebno. Možda će biti potrebne dodatne posete kako bi se osiguralo da se krunica pravilno uklapa i funkcioniše.

Podela zubnih krunica

Postoji više vrsta krunica za zube, po razlicitim podelama:

Podela zubnih krunica prema materijalu:

Porcelanske krunice (keramičke krunice): Izrađene su u potpunosti od keramičkog materijala i popularne su zbog njihove sposobnosti da imitiraju prirodne zube. Pružaju dobru estetiku i obično se koriste za prednje zube.
Metal-keramičke krunice: Kombinuju metalnu osnovu sa porcelanskom spoljašnjošću, što ih čini jakim i estetski prihvatljivim.

Cirkonijum krunice: Cirkonijum je postao popularan materijal zbog svoje izuzetne čvrstoće i estetskih kvaliteta. Ove krunice mogu biti bele i prozirne poput prirodnih zuba, ali su takođe i veoma čvrste.
Bezmetalne krunice: Ove krunice ne sadrže metalnu osnovu, što ih čini idealnim za pacijente koji žele potpuno prirodan izgled ili za one koji imaju alergijske reakcije na određene metale. Cirkonijum i keramičke (porcelanske) krunice su dva najpopularnija tipa zemetalnih krunica.
Zbog njihove estetike, zemetalne krunice su posebno pogodne za prednje zube. Osim estetskih prednosti, bezmetalne krunice su biokompatibilne, što znači da su odlično prihvaćene od strane okolnih oralnih tkiva i ne izazivaju alergijske reakcije.

Podela zubnih krunica prema trajanju:

Privremene krunice: Kao što samo ime kaže, koriste se privremeno dok se trajna krunica ne izradi u laboratoriji. Često su izrađene od akrila ili ne-metalnih materijala i fiksiraju se pomoću privremenog cementa.
Trajne krunice: Izrađene su da traju dugi niz godina i obično se izrađuju u dentalnom laboratoriju od materijala visoke čvrstoće.

Podela zubnih krunica prema tehnici izrade:

Ručno izrađene krunice: Tradicionalne krunice koje se ručno oblikuju i boje u laboratorijima.
CAD/CAM krunice: Krunice koje se dizajniraju pomoću kompjuterski podržane konstrukcije i proizvodnje, često omogućavajući bržu izradu.

Podela zubnih krunica prema nameni:

Estetske krunice: Glavni cilj je poboljšanje izgleda zuba.

Restaurativne krunice: Koriste se za obnovu funkcije oštećenih zuba.

Kako se zub priprema za postavljanje krunice?

Priprema zuba za postavljanje krunice je esencijalni korak kako bi se osiguralo da krunica pravilno pristaje zubu i da pruža dugotrajnu funkcionalnost i estetiku. Evo kako se zub obično priprema za postavljanje krunice:
Dijagnostika i planiranje: Pre nego što se započne s pripremom zuba, stomatolog će izvršiti detaljnu dijagnostiku, što može uključivati rentgenske snimke kako bi se ocenila unutrašnja struktura zuba i okolno tkivo.
Anestezija: Pre početka brušenja, zub i okolno tkivo će biti anestezirani lokalnom anestezijom kako bi se osiguralo da je procedura bezbolna za pacijenta.
Brusenje zuba za krunice: Ovo je ključni deo procesa. Stomatolog će pažljivo brusiti zub kako bi uklonio dovoljno gleđi i ako je potrebno, dela dentina, da bi se osiguralo da krunica pravilno pristaje. Koliko se zuba brusi zavisi od vrste krunice koja se koristi i od stanja originalnog zuba. Ako je zub već znatno oštećen ili ima velike plombe, možda će biti potrebno ukloniti manje materijala.
Oblikovanje zuba: Pored brušenja, stomatolog će oblikovati zub tako da može primiti krunu. To može uključivati zaobljivanje oštrih ivica ili stvaranje specifičnih oblika koji će pomoći da krunica ostane čvrsto na mestu.
Uzimanje otiska: Nakon što je zub pripremljen, stomatolog će uzeti otisak zuba. Otisak može biti tradicionalan, koristeći posebnu masu koja se stvrdnjava, ili digitalni, koristeći intraoralni skenerima. Ovaj otisak će se koristiti kao model za izradu krunice u dentalnom laboratoriju.
Postavljanje privremene krunice: Budući da izrada trajne krunice može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja, stomatolog će postaviti privremenu krunu kako bi zaštitio zub. Privremena krunica pomaže u održavanju funkcionalnosti i estetike dok trajna krunica ne bude spremna za postavljanje.
Nakon što je zub pripremljen i otisak poslat u laboratorij, pacijent će biti zakazan za sledeću posetu, tokom koje će se postaviti trajna krunica.

Kako pravilno održavati zubne krunice?

Održavanje krunica pravilnom oralnom higijenom je ključno za očuvanje njihove funkcionalnosti i estetike, kao i za očuvanje zdravlja okolnih zuba i desni. Evo nekoliko preporuka kako pravilno održavati krunice:
Redovno četkanje: Četkajte zube dva puta dnevno koristeći meku četkicu za zube. Četkanje će pomoći u uklanjanju naslaga i bakterija s površine krunice i okolnih zuba.
Koristite zubni konac t ili interdentalne četkice: Zubna nit je esencijalna za uklanjanje ostataka hrane i naslaga između zuba i ispod ruba krunice. Ako imate poteškoće sa tradicionalnom zubnoi konac, razmislite o korišćenju interdentalnih četkica ili vodenog mlaza.
Izbegavajte tvrdu i lepljivu hranu: Iako su krunice izrađene od snažnih materijala, grickanje veoma tvrde hrane (kao što su led ili tvrde bombone) može ih oštetiti. Takođe, lepljiva hrana može izazvati pomeranje ili oštećenje krunice.

Nosite foliju za zube: Ako škrgućete ili stišćete zube tokom spavanja (stanje poznato kao bruksizam), razmislite o nošenju folije za zube noću kako biste sprečili oštećenje krunice.

Redovne stomatološke kontrole: Posetite Art of Smile ordinaciju barem dva puta godišnje radi profesionalnog čišćenja i pregleda. Naš stomatolog će proveriti stanje krunice, kao i okolnih zuba i desni.

Izbegavajte štetne navike: Izbegavajte navike kao što su grickanje noktiju, otvaranje boca zubima ili žvakanje olovaka, jer to može dovesti do pucanja ili oštećenja krunice.

Koristite fluoridnu pastu: Fluoridna zubna pasta može pomoći u jačanju prirodnog zuba ispod krunice i smanjiti rizik od karijesa.

Budite oprezni sa izbeljivanjem zuba: Ako planirate izbeljivanje zuba, razgovarajte sa stomatologom pre nego što započnete. Krunice ne reaguju na izbeljivače na isti način kao prirodni zubi, pa može doći do nepodudaranja boja.

Pravilno održavanje krunice može produžiti njen vek trajanja i osigurati da vaš osmeh ostane zdrav i lep.

Šta možete očekivati nakon postavljanja krunice za zube u Novom Sadu?

Nakon postavljanja krunice, vaše iskustvo može varirati u zavisnosti od individualnih okolnosti i samog postupka. Evo nekoliko stvari koje možete očekivati nakon postavljanja krunice:

Osećaj nelagodnosti ili osetljivosti: Odmah nakon postupka, mogli biste osetiti blagu osetljivost ili nelagodnost, posebno ako je bila potrebna anestezija. Ova osetljivost obično brzo prolazi. Ako je potrebno, blagi analgetik može pomoći u smanjenju nelagodnosti.

Podesite osećaj u ustima: Nova krunica može se u početku činiti neobičnom ili različitom u odnosu na vaš prirodni zub. To je često privremeno dok se vaš jezik i obraz ne naviknu na novi oblik i veličinu krunice.

Provera zagrižaja: Možda ćete osetiti da vam zagrižaj nije sasvim u redu nakon postavljanja krunice. Ako osećate da krunica dodiruje pre nego što ostali zubi ili osećate nelagodnost kada žvaćete, obratite se svom stomatologu radi prilagođavanja.

Nega krunice: Važno je nastaviti sa redovnim četkanjem i korišćenjem zubni konac kako biste očuvali zdravlje krunice i okolnih desni. Redovne posete stomatologu također su ključne.

Mogući problemi: Iako su krunice obično dugotrajne, može doći do problema kao što su odvajanje krunice, curenje ili čak pucanje. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti s krunom ili osećate nelagodnost, odmah se obratite svom stomatologu.

Očekivani vek trajanja krunice: Sa pravilnom negom, krunice često traju deset godina ili duže. Međutim, s vremenom se može zahtevati zamena zbog habanja, oštećenja ili estetskih razloga.

Estetske promene: Krunica bi trebalo da izgleda prirodno i da se uklapa u vaš osmeh. Međutim, ako planirate izbeljivanje zuba ili druge estetske postupke, razgovarajte sa stomatologom kako biste se postarali da vaša krunica ostane u skladu s ostatkom vaših zuba.

U svakom slučaju, važno je održavati komunikaciju sa stomatologom i obavezno se obratiti ako primetite bilo kakve probleme ili imate pitanja o svojoj novoj krunici.

Zašto se odlučiti za krunice? Prednosti ovog rešenja

Krunice za zube nude niz prednosti, kako funkcionalnih tako i estetskih. Evo nekih ključnih prednosti korišćenja zubnih krunica:

Obnavljanje oštećenog zuba: Krunice mogu obnoviti zub koji je oštećen zbog karijesa, loma ili drugih uzroka, vraćajući mu izgled i funkcionalnost.

Poboljšanje izgleda zuba: Krunice mogu biti izrađene kako bi poboljšale oblik, veličinu i boju zuba, doprinoseći lepšem i skladnijem osmehu.

Zaštita slabih zuba: Zubi koji su oslabljeni usled velikih plombi, prethodnih endodontski tretmana ili pukotina mogu biti ojačani krunom, smanjujući rizik od daljeg loma.

Dugotrajnost: Sa pravilnom negom, krunice mogu trajati mnogo godina, pružajući trajno rešenje za oštećene ili estetski neprihvatljive zube.

Kozmetičko poboljšanje: Za osobe sa trajnim mrljama na zubima koje se ne mogu tretirati izbeljivanjem, krunice mogu pružiti svetao i prirodan izgled zuba.

Smanjenje osetljivosti: Kod osoba sa osetljivim zubima, krunice mogu delovati kao zaštitni sloj, smanjujući osetljivost na vruće, hladno, slatko ili kiselo.

Biokompatibilnost: Neke vrste krunica, poput onih izrađenih od porcelana ili cirkonijuma, su biokompatibilne, što znači da su pogodne za osobe sa alergijama na metale i imaju mali rizik od iritacije ili alergijskih reakcija.

Održavanje prirodnog zuba: Umesto vađenja oštećenog ili oslabljenog zuba, krunica omogućava očuvanje većeg dela prirodnog zuba, podržavajući očuvanje vilične kosti i strukture usne šupljine.

Povećana funkcionalnost: Krunice vraćaju normalnu funkciju žvakanja i govora osobama s oštećenim zubima.

Krunice za zube cena?

Navlake za zube cena

Krunice za zube cena ili navlaka za zube može varirati, ali ulaganje u kvalitetnu krunu često se isplati na duže staze.

Ako tražite stručnjake za krunice za zube u Novom Sadu, posetite stomatološku ordinaciju „Art of Smile“. Naš tim će vam pružiti sve potrebne informacije, od navlaka za zube iskustva do informacija o cirkonijum kunicama. Ne čekajte, zakazite svoj termin danas i uverite se u vrhunski kvalitet i stručnost koje nudi „Art of Smile“.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakaži pregled