Zubni most (Mostovi za zube) Novi Sad

Mostovi za zube su fiksne stomatološke protetičke nadoknade koji služe za zamenu izgubljenih zuba. Kada govorimo o mostovima za zube, često mislimo na tradicionalne ili moderne alternative koje pomažu u popunjavanju praznog prostora u ustima.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Kada je preporučljiva ugradnja zubnih mostova?

Ugradnja zubnih mostova postaje neophodna kada osoba izgubi jedan ili više zuba. Pored estetskih razloga, zubni most može biti preporučen kako bi se sprečilo pomeranje preostalih zuba ili kako bi se očuvala funkcionalnost vilice.

Pregled tipova zubnih mostova: Koje opcije postoje?

Postoji nekoliko tipova zubnih mostova: Tradicionalni mostovi: Ovo je najčešći tip zubnog mosta. Tradicionalni most se sastoji od jednog ili više veštačkih zuba koji su držani na mestu krunama koje se postavljaju na oba susedna zuba sa obe strane praznog prostora. Ovi mostovi se obično izrađuju od keramike ili porcelana spojene sa metalom. Zubni implanti podržani mostovi: Kao što ime sugeriše, ovi mostovi se oslanjaju na dentalne implantate umesto susednih zuba. U većini slučajeva, za svaki izgubljeni zub postavlja se jedan implantat, na koji se zatim pričvršćuje most. Svaka vrsta mosta ima svoje prednosti i nedostatke, te je važno konsultovati se sa stomatologom kako biste odabrali najprikladniju opciju za vaše potrebe.

Koraci procesa postavljanja zubnog mosta

Predstavljamo vam osnovni pregled procedure ugradnje mosta za zube: Konsultacija: Sve započinje posetom stomatologu gde se vrši procena stanja vaših zuba, desni i vilične kosti. Na osnovu ove procene, stomatolog će preporučiti odgovarajući tip zubnog mosta. Priprema susednih zuba: Ako se radi o tradicionalnom mostu, susedni zuba će biti izbrušeni kako bi se napravio prostor za krunice koje će držati most na mestu. Nakon brušenja, uzima se otisak ovih zuba, koji će se koristiti kao model za izradu mosta. Izrada privremenog mosta: Dok se čeka izrada stalnog mosta u dentalnoj laboratoriji, stomatolog iz Art of Smile će često postaviti privremeni most kako bi zaštitio izbrušene zube i održao funkcionalnost tokom jela i govora. Izrada stalnog mosta: Na osnovu uzetog otiska, dentalna laboratorija će izraditi most prilagođen vašoj vilici. Ovo može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od specifičnosti i materijala koji se koristi. Postavljanje stalnog mosta: Kada je most izrađen, sledeći korak je uklanjanje privremenog mosta i postavljanje stalnog. Stomatolog će pažljivo postaviti most, osiguravajući da se savršeno uklapa. Nakon toga, most se cementira na pripremljene zube. Prilagođavanje i fina podešavanja: Nakon postavljanja, moguće je da će biti potrebna dodatna prilagođavanja kako bi se osiguralo da je zagrižaj pravilan i da most ne izaziva nelagodnost. Postupak praćenja: Pacijentu se često savetuje da se vrati stomatologu na kontrolu nakon određenog vremenskog perioda kako bi se osiguralo da je most na svom mestu i da nema problema. Redovno održavanje, uključujući četkanje, upotrebu zubne nitke i redovne posete stomatologu, ključno je za očuvanje integriteta mosta i zdravlja okolnih zuba. 

Benefiti i prednosti korišćenja zubnih mostova

Svako ko razmatra postavljanje zubnog mosta trebalo bi da bude svestan brojnih prednosti koje ova dentalna procedura nudi: Vraćanje funkcionalnosti: Zubni mostovi omogućavaju pacijentima da ponovo jedu i govore bez prepreka, s obzirom da popunjavaju praznine koje izazivaju teškoće. Estetski izgled: Zubni mostovi mogu znatno poboljšati izgled vašeg osmeha popunjavanjem praznina između zuba. Raspodela sile zagrižaja: Kada nedostaju zubi, preostali zubi često preuzimaju dodatni pritisak prilikom žvakanja. Mostovi pomažu u redistribuciji ovog pritiska. Sprečavanje pomeranja zuba: Kada nedostaje zub, susedni zubi mogu početi da se pomeraju prema praznom prostoru. Postavljanjem mosta, ovakva pomeranja se sprečavaju. Očuvanje oblika lica: Gubitak zuba može dovesti do smanjenja kosti vilice i promene oblika lica. Mostovi mogu pomoći u očuvanju prirodnog oblika vašeg lica. Vraćanje prirodnog zagrižaja: Mostovi mogu omogućiti pacijentima da ponovo zagrize kako treba, čime se poboljšava njihova sposobnost žvakanja. Trajnost: Sa pravilnom negom, zubni mostovi mogu trajati mnogo godina, pružajući dugoročno rešenje za izgubljene zube. Samopouzdanje: Mnogi pacijenti osećaju veće samopouzdanje kada imaju pun osmeh bez praznina. Uz sve ove prednosti, važno je napomenuti da je izbor zubnog mosta individualna odluka i da je uvek najbolje konsultovati se sa stomatologom kako bi se dobila najbolja preporuka za specifične potrebe svakog pacijenta. Mi smo tu da vam pomognemo i donesemo najbolju odluku za vas.

Koliko zubni mostovi traju?

Sa pravilnom negom, zubni most može trajati 5-7  godina ili čak duže. Međutim, trajnost može varirati u zavisnosti od vrste mosta i materijala od kojeg je napravljen.

Zubni most – cena

Zubni most cena može varirati u zavisnosti od regije, materijala i vrste mosta koji se postavlja. Pre nego što se odlučite za postavljanje zubnog mosta, potrebno je da dođete kod nas u stomatološku ordinaciju Art of Smile na pregled i da možemo da vam kažemo tačnu cenu za ugradnju zubnog mosta.

Najčešća pitanja za zubne mostove

Da li ugradnja zubnog mosta boli i u kojoj meri?

Ugradnja zubnog mosta se obično vrši pod lokalnom anestezijom, pa sam proces ne bi trebao biti bolan.

Potporni zubi mosta me bole. Šta uraditi u toj situaciji?

Ako osetite bol nakon postavljanja zubnog mosta, trebali biste se odmah obratiti stomatologu.

Koliko vremenski traje navikavanje na zubni most?

Većina pacijenata se brzo prilagodi novom zubnom mostu, ali privikavanje na zubni most može trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Kako se održava zubni most?

Održavanje uključuje redovno četkanje, upotrebu zubnog konca  i redovne posete stomatologu.

Ako se zubni most odlepio, šta pacijent treba da uradi?

Ako se vaš zubni most odlepi, odmah posetite stomatologa.

Da li je moguća ugradnja zubnog mosta na prednjim zubima?

Da, most na zubima se može postaviti i na prednjim zubima.

Da li zubni most može da nadoknadi šest zuba?

U zavisnosti od situacije i stanja potpornih zuba, zubni most može nadoknaditi više izgubljenih zuba.

Da li može da dođe do komplikacija kod zubnog mosta?

Komplikacije mogu uključivati osetljivost, infekciju ili pucanje mosta. Da li je bezbedno raditi magnetnu rezonancu ako imam zubni most? U većini slučajeva da, ali uvek obavestite tehničara o svom zubnom mostu.

Kako se vrši higijena zubnog mosta?

Zubni most se čisti kao i prirodni zubi, uz dodatak specijalizovanih četkica ili zubnog konca ako je potrebno.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakaži pregled