Ortodoncija

Ortodoncija je specijalizovana oblast stomatologije posvećena ispravljanju nepravilnosti zuba i vilica. Pitanje „šta je ortodoncija?“ obuhvata ne samo estetiku i pravilan raspored zuba već i prevenciju brojnih zdravstvenih problema. U stomatološkoj ordinaciji „Art of Smile“ u Novom Sadu, pacijenti mogu očekivati vrhunsku ortodontsku negu koja spaja savremene metode sa dugogodišnjom praksom.

+381 69 299 29 59

Heroja Pinkija 18, 21000 Novi Sad

Koji pacijenti su za ortodontsku terapiju?

Kriterijumi za odabir kandidata za ortodontsku terapiju su raznovrsni i obuhvataju osobe svih starosnih dobi sa estetskim ili funkcionalnim problemima zuba i vilice. U ordinaciji „Art of Smile“ pristupamo svakom slučaju individualno, procenjujući potrebu za ispravljanjem zuba koja može proisteći iz različitih uslova kao što su nepravilni zagriz, gužvanje zuba ili neželjeni razmaci među zubima. 
Takođe, moderna ortodoncija, kao što je ona koju praktikuje naš tim u Novom Sadu, pruža mogućnosti ne samo za klasično ispravljanje zuba već i za unapređenje opšteg oralnog zdravlja.

Korekcija nepravilnog položaja zuba

Ispravljanje zuba kojima je potrebna korekcija je standardna usluga  stomatološke ordinacije „Art of Smile“ u Novom Sadu. Pored estetskih nepravilnosti, nepravilan položaj zuba može dovesti do problema sa govorom, žvakanjem i generalnim zdravljem usne šupljine. Ortodoncija ima važnu ulogu u prevenciji stomatoloških problema, kao što su karijesi i bolesti desni, koje mogu nastati kao rezultat otežanog održavanja higijene zbog preklapanja ili nepravilnog razmaka između zuba.
Specijalisti iz „Art of Smile“ koriste detaljan pregled i savremenu dijagnostiku pomoću intraoralnog skeniranja  kako bi identifikovali specifične nepravilnosti i kreirali plan terapije koji može uključivati fiksne ili mobilne ortodontske aparate. Svaki tretman je prilagođen individualnim potrebama i željama pacijenata, sa krajnjim ciljem postizanja optimalne funkcije i estetike zuba.

Primena fiksnih ortodontskih aparata

Fiksni ortodontski aparati su postali sinonim za precizno i efikasno ispravljanje zuba, pružajući dugotrajne rezultate koji transformišu osmeh. Konstrukcija fiksnih aparata sastoji se od bravica koje se fiksiraju na zube i povezuju se žicom koja ih postepeno pomiče u željeni položaj.
Tretman fiksnim aparatom obično traje od jedne do dve i godine, u zavisnosti od složenosti ispravljanja i odgovora  pacijenta na tretman. Stručni tim „Art of Smile“ koristi napredne tehnike za postavljanje i prilagođavanje fiksnih aparata, osiguravajući da svaki pacijent doživi minimalnu nelagodnost i maksimalnu efektivnost tokom tretmana.
Prilikom izbora fiksnog aparata, pacijentima su dostupne različite opcije, od tradicionalnih metalnih bravica do diskretnijih keramičkih ili safirnih, koje su manje uočljive. Različiti estetski i funkcionalni aspekti se uzimaju u obzir prilikom odlučivanja o najpogodnijem tipu aparata, sa ciljem zadovoljenja specifičnih potreba i preferencija pacijenata.
Redovne kontrole su esencijalne tokom tretmana fiksnim aparatom, kako bi se pratio napredak i po potrebi vršila prilagođavanja aparature.

Pregled četiri vrste fiksnih zubnih proteza

„Art of Smile“ ordinacija u Novom Sadu nudi širok izbor fiksnih proteza, prilagođen individualnim potrebama i željama svakog pacijenta. Evo četiri glavna tipa koja razmatramo u našoj praksi:

Metalne proteze

Metalne proteze su najtradicionalniji oblik fiksnih proteza. Napravljene od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, one su izdržljive i efikasne u ispravljanju različitih ortodontskih problema. Zbog svoje izdržljivosti i efikasnosti, metalne proteze su često preferirani izbor za kompleksne korekcije.

Keramičke proteze

Keramičke proteze nude estetsku alternativu metalnim protezama, sa bravicama koje se bojom bolje uklapaju u prirodnu boju zuba. Iako su manje vidljive, keramičke proteze zahtevaju nešto više pažnje u pogledu održavanja jer mogu biti sklonije mrljama od pića i hrane.

Safirne proteze

Safirne proteze su na vrhu liste kada je reč o estetskim fiksnim protezama, sa bravicama koje su gotovo prozirne. One su posebno pogodne za pacijente koji su zabrinuti zbog vidljivosti svojih proteza. Napravljene su od transparentnog safirnog monokristala, pružajući diskreciju i izvanrednu estetiku.

Samoligirajuće proteze

Samoligirajuće proteze predstavljaju inovativan dizajn koji eliminiše potrebu za elastičnim ligaturama koje se koriste u tradicionalnim protezama. Ovaj sistem omogućava brži pomak zuba i skraćuje vreme potrebno za ortodontsku terapiju, pritom redukujući broj potrebnih poseta ortodontu.
Pri izboru odgovarajuće vrste fiksne proteze, važno je razmotriti nekoliko faktora, uključujući estetske preferencije, životni stil, kao i specifične ortodontske potrebe. Naša misija je da obezbedimo optimalne rezultate, a da pritom pacijentov osmeh tokom tretmana ostane lep i funkcionalan.

Kako održavati oralnu higijenu tokom ortodontskog lečenja

Pravilno održavanje higijene je imperativ za uspeh ortodontske terapije. Stomatološka ordinacija „Art of Smile“ pruža detaljne instrukcije o održavanju oralne higijene tokom nošenja fiksnih aparata.

Trajanje ortodontske terapije

Pravilna oralna higijena je ključna za zdravlje zuba i desni, a posebno dobija na važnosti tokom ortodontskog lečenja. Ortodontski aparati, kao što su fiksne proteze, mogu otežati čišćenje zuba zbog svojih mnogobrojnih komponenti u kojima se lako zadržavaju ostaci hrane i plak. Zbog toga, „Art of Smile“ ordinacija u Novom Sadu naglašava važnost redovnog i temeljnog čišćenja zuba. Evo nekoliko korisnih saveta:

Isperite usta antiseptičkim sredstvom

Redovno ispiranje usta nakon četkanja antiseptičkim sredstvom može smanjiti prisustvo bakterija, umanjiti mogućnost nastanka gingivitisa i održavati svež dah.

Ne zaboravite na interdentalne četkice

Interdentalne četkice su izuzetno korisne za čišćenje teško dostupnih mesta između zuba i ortodontskih aparata. One mogu dopuniti regularno četkanje i korišćenje konca, posebno oko bravica i ispod žica.

Redovne posete ortodontu

Ortodonti u „Art of Smile“ ordinaciji prate napredak vašeg lečenja i mogu vam dati specifične upute za održavanje higijene u skladu sa vrstom vašeg ortodontskog aparata. Takođe, profesionalno čišćenje zuba može ukloniti tvrdokorni plak koji je teško ukloniti kod kuće.

Izbegavajte hranu koja može oštetiti aparaturu

Jako lepljiva, tvrda ili krupna hrana može oštetiti žice i bravice fiksnih aparata. Savetujemo pacijentima da izbegavaju ovakve namirnice ili ih konzumiraju pažljivo.

Održavajte pravilnu ishranu

Zdrava ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja zuba i desni. Hranjive materije iz voća, povrća i integralnih žitarica doprinose ukupnom zdravlju usne šupljine.
Prateći ove savete, pacijenti mogu osigurati da njihova ortodontska iskustva sa „Art of Smile“ budu ugodna i što uspešnija. Uz redovno održavanje higijene, vaš novi osmeh će biti zdrav i sjajan dugi niz godina nakon završetka ortodontskog lečenja.

Očuvanje rezultata ortodontske terapije: Važnost retencije

Po završetku aktivne faze ortodontske terapije, dolazi period stabilizacije novostečenog položaja zuba, poznat kao faza retencije. Retencija je esencijalna za održavanje postignutih rezultata i predstavlja garanciju da će se investicija u vaš osmeh dugoročno isplatiti. 

Zašto je retencija bitna?

Zubi prirodno teže da se vrate u svoj prvobitni položaj usled pritiska usnih mišića i dejstva periodontalnih vlakana koja su prethodno bila prilagođena drugačijem rasporedu zuba. Retencijski aparati su tu da spreče ovaj povratni proces i omoguće zubima da se učvrste u novoj poziciji dok se okolno tkivo ne adaptira.

Koji aparati se koriste u retencijskoj fazi?

Zavisno od specifičnih potreba pacijenta, ortodoncija u „Art of Smile“ pruža opcije izbora između fiksnih i mobilnih retencijskih aparata. Fiksni retencioni aparati obično uključuju tanke žice postavljene na unutrašnjoj strani frontnih zuba, dok su mobilni aparati u vidu   prozirnih folija različite debljine.

Koliko dugo je potrebno nositi retencijski aparat?

Dužina nošenja retencijskog aparata se razlikuje i zavisi od individualnih okolnosti. Neki pacijenti će možda morati nositi aparat samo tokom noći, dok će drugima biti preporučeno nošenje aparata i preko dana tokom određenog perioda. Standardno je da se retencijski aparat nosi neprekidno najmanje godinu dana, ali se period može produžiti u zavisnosti od posebnih zahteva.
Faza retencije je, kao i svaka druga faza ortodontskog lečenja, prilagođena ličnim potrebama svakog pacijenta. Ortodonti u „Art of Smile“ ordinaciji razvijaju personalizovani plan retencije koji zavisi od prethodnog lečenja, uzrasta pacijenta, rasta i drugih faktora.
Važno je naglasiti da je za uspeh lečenja i dugotrajnost idealnog položaja zuba ključno pridržavanje saveta i uputstava ortodonta o nošenju retencijskih aparata. Redovne kontrole i dosledno praćenje preporuka osiguravaće da vaš prelep osmeh ostane stabilan i zdrav godinama nakon završetka ortodontske terapije.

Očuvanje rezultata ortodontske terapije: Važnost retencije

Po završetku aktivne faze ortodontske terapije, dolazi period stabilizacije novostečenog položaja zuba, poznat kao faza retencije. Retencija je esencijalna za održavanje postignutih rezultata i predstavlja garanciju da će se investicija u vaš osmeh dugoročno isplatiti. 

Zašto je retencija bitna?

Zubi prirodno teže da se vrate u svoj prvobitni položaj usled pritiska usnih mišića i dejstva periodontalnih vlakana koja su prethodno bila prilagođena drugačijem rasporedu zuba. Retencijski aparati su tu da spreče ovaj povratni proces i omoguće zubima da se učvrste u novoj poziciji dok se okolno tkivo ne adaptira.

Koji aparati se koriste u retencijskoj fazi?

Zavisno od specifičnih potreba pacijenta, ortodoncija u „Art of Smile“ pruža opcije izbora između fiksnih i mobilnih retencijskih aparata. Fiksni retencioni aparati obično uključuju tanke žice postavljene na unutrašnjoj strani frontnih zuba, dok su mobilni aparati u vidu   prozirnih folija različite debljine.

Koliko dugo je potrebno nositi retencijski aparat?

Dužina nošenja retencijskog aparata se razlikuje i zavisi od individualnih okolnosti. Neki pacijenti će možda morati nositi aparat samo tokom noći, dok će drugima biti preporučeno nošenje aparata i preko dana tokom određenog perioda. Standardno je da se retencijski aparat nosi neprekidno najmanje godinu dana, ali se period može produžiti u zavisnosti od posebnih zahteva.
Faza retencije je, kao i svaka druga faza ortodontskog lečenja, prilagođena ličnim potrebama svakog pacijenta. Ortodonti u „Art of Smile“ ordinaciji razvijaju personalizovani plan retencije koji zavisi od prethodnog lečenja, uzrasta pacijenta, rasta i drugih faktora.
Važno je naglasiti da je za uspeh lečenja i dugotrajnost idealnog položaja zuba ključno pridržavanje saveta i uputstava ortodonta o nošenju retencijskih aparata. Redovne kontrole i dosledno praćenje preporuka osiguravaće da vaš prelep osmeh ostane stabilan i zdrav godinama nakon završetka ortodontske terapije.

Primena mobilnih ortodontskih aparata

Mobilni ortodontski aparati se najčešće koriste za korekciju jednostavnijih ortodontskih problema ili kao deo post-retencijske faze terapije. Oni su posebno efikasni kod pacijenata u rastu, jer mogu da se prilagođavaju promenama u veličini i obliku vilice. Takođe, korisni su u periodima kada je potrebno dozvoliti normalan rast i razvoj zuba i kostiju bez stalnog pritiska fiksnih aparata.

Prednosti mobilnih ortodontskih aparata

Mobilni aparati imaju nekoliko prednosti. Jedna od glavnih je da olakšavaju održavanje oralne higijene jer se mogu ukloniti prilikom čišćenja zuba. Osim toga, pacijenti mogu da ih skinu prilikom jela ili u posebnim socijalnim situacijama, što može doprineti kvalitetu života i samopouzdanju. Takođe, pacijenti mogu samostalno upravljati nekim aspektima svoje terapije, poput vremena nošenja aparata, što može poslužiti kao motivacija za uspeh lečenja.

Kako se prilagođavaju mobilni aparati?

U „Art of Smile“ ordinaciji, svaki mobilni aparat se izrađuje individualno, uzeti otisak pacijentovih zuba služi kao osnova za izradu aparata koji savršeno odgovara njihovom oralnom okruženju. Ortodont može da vrši prilagođavanja aparata tokom vremena, čime se aparat usklađuje s trenutnim potrebama i ciljevima terapije.
Posvećenost, strpljenje i pravilno nošenje mobilnog aparata su ključni za postizanje željenih rezultata i zdravog, harmoničnog osmeha.

Folije za ispravljanje zuba

Ortodontske folije su prozirni, plastični aparati napravljeni po meri, koji postepeno pomeraju zube u željeni položaj. One su dizajnirane tako da se savršeno prilegaju zubima korisnika, što osigurava da su gotovo neprimetne kada se nose. Folije se izrađuju pomoću napredne 3D tehnologije koja mapira kompletnu seriju malih pomaka koje zub treba da napravi tokom lečenja.
Glavne prednosti korišćenja folija uključuju visok nivo diskrecije zahvaljujući njihovoj prozirnosti i mogućnost skidanja prilikom obroka ili pranja zuba, što doprinosi boljem oralnom zdravlju. Pored toga, folije su obično udobnije za nošenje nego metalni aparati, sa manje iritacija unutar usta.
Trajanje lečenja varira od pacijenta do pacijenta i zavisi od složenosti ortodontskog slučaja. Međutim, većina pacijenata može očekivati završetak lečenja unutar 6 – 12  meseci. Tokom ovog perioda, redovne posete ortodontu su neophodne za praćenje napretka i eventualno prilagođavanje plana lečenja.
Kroz posvećenu upotrebu i redovno praćenje u „Art of Smile“ ordinaciji, folije za ispravljanje zuba pružaju pacijentima efektivan i skoro nevidljiv način da poboljšaju svoj osmeh i samopouzdanje bez kompromisa na polju estetike.

Ortodoncija cene

Prilikom razmatranja ortodontskog tretmana, jedno od ključnih pitanja koja se postavljaju jeste: „Koliko košta ortodoncija?“ U ordinaciji „Art of Smile“, ortodoncija cene su transparentne i prilagođene svakom pacijentu zasebno, zavisno od složenosti slučaja i tipa izabranog ortodontskog aparata. Nastojimo da cene naših usluga učinimo pristupačnim, uz očuvanje najviših standarda kvaliteta i usluge. 
Ortodoncija Novi Sad cene varira u zavisnosti od izbora materijala i složenosti pojedinačnog tretmana. Kao i kod većine stomatoloških procedura, investicija u ortodontsku terapiju je investicija u dugoročno zdravlje i kvalitet života.

Šta naši pacijenti govore o nama...

milica kovacevic
milica kovacevic
2024-03-06
Odlicni, sve pohvale 👌
Milica Kovacevic
Milica Kovacevic
2024-02-29
Sve preporuke od srca!🥰 Jako ljubazni doktori i osobolje😊 Bez greske rade svoj posao savrseno Uspeli su da rese moj najveci problem a to je strah od zubara..Posle toliko godina ulazim u ordinaciju bez straha a izlazim sa osmehom 😊 Za mene su najbolji u gradu!🥇
jelena pejovic
jelena pejovic
2023-12-22
Sve preporuke za stručne i posvećene doktore. Ordinacija je moderna i savremeno opremljena.
Marija Samo ja
Marija Samo ja
2023-11-24
Veoma profesionalan tim, koji posao obavlja do savrsenstva, za njih ne postoji manje od savrsenog. Iz njihove ordinacije izaći ćete sa osmehom kakav ste oduvek zeleli. Sve preporuke, od ulaska u ordinaciju, ljubaznog dočeka, do upucivanja u sve što je potrebno da znate, zatim rad i rezultat je savršen osmeh na kraju. Pozdrav za najbolji tim.
Sinisa Stevanovic
Sinisa Stevanovic
2023-11-13
Ok
Alex Smirnoff
Alex Smirnoff
2023-02-23
Новые зубы и благодарность. Более трёх месяцев был клиентом. По итогу вышел с новыми зубами и сильно изменил своё мнение о современной стоматологии
BrZeSr
BrZeSr
2022-11-19
Preljubazni doktori i osoblje, odlično rade! Bezmetalne krunice su top! Sve pohvale!

Zakažite svoj besplatan pregled

Ne gubite vreme tražeći rešenja na internetu. Postavite upit doktoru ili nas kontaktirajte za besplatan stomatološki pregled i konsultacije!