Šta je karijes na zubu i na koje načine da ga sprečite?

феб 20, 2024

Karijes na zubu nije samo u vezi sa blistavim osmehom; radi se o očuvanju svih zuba. Objasnićemo šta je to karijes, zbog čega se javlja, koji su simptomi i načine kako da sprečite pojavu karijesa na zubu. 

Šta je karijes na zubu? 

Karijes zuba, poznat i kao dentalni karijes, čest je problem gde se uništava gleđ (tvrda, spoljna površina vaših zuba). Nije samo problem dece – pogađa ljude svih uzrasta. Za razliku od drugih dentalnih problema kao što je bolest desni, karijes specifično cilja tvrdo tkivo zuba. Rano otkrivanje je ključno za sprečavanje opsežne štete.

Koji su uzroci karijesa na zubu? 

Nekoliko faktora utiča na pojavu karijesa na zubu. Najčešći su loša oralna higijena, ishrana bogata šećerom i bakterije u vašim ustima. Ove bakterije se hrane ostatcima hrane na vašim zubima, proizvodeći kiseline koje nagrizaju zubnu gleđ. Faktori kao što su starost, genetika i čak neki lekovi mogu povećati rizik.

Koji su simptomi karijesa na zubu?

 U ranoj fazi, karijes na zubu možda neće imati simptome. Kako napreduje, možete primetiti da su zubi postali osetljivi, blag ili oštar bol, vidljive rupe na zubima ili čak promenu boje zuba. Ako uočite bilo koji od ovih simptoma, vreme je da posetite svog stomatologa.

Različite faze karijesa na zubu? 

Karijes na zubu se ne dešava preko noći. Napreduje kroz nekoliko faza, svaka se pogoršava ako se ne leči. Zato je važno da pravovremeno reagujete i postetite zubara.

Početna demineralizacija 

Prva faza je demineralizacija, gde gleđ počinje gubiti minerale zbog napada kiseline. Možete primetiti bele mrlje na zubima. Ova faza se može lečiti uz dobru oralnu higijenu i tretmane fluoridom.

Karijes gleđi 

Ako demineralizacija nastavi, gleđ počinje da slabi i formira se šupljina. Simptomi uključuju povećanu osetljivost i blagu nelagodnost. Tretman često uključuje plombiranje za obnavljanje zuba.

Karijes dentina 

Dentin se nalazi ispod gleđi. Kada karijes dođe do dentina, širi se brže, a zub postaje osetljiviji. Tretman u ovoj fazi je ključan za sprečavanje daljeg oštećenja.

Oštećenje pulpe 

Pulpa je unutrašnji deo zuba koji sadrži nerve i krvne sudove. Kada karijes dođe do pulpe, to može biti veoma bolno i može dovesti do oticanja. Tretman kanala korena često je neophodan u ovoj fazi i ključan za dalje sprečavanje razvijanja karijesa na zubu. 

Apsces

Najozbiljnija faza je kada se formira apsces na korenu zuba, tada nastaju jaki bolovi i oštećenja, a u nekim slučajevima i groznica. Ovo zahteva hitan stomatološki tretman, često uključujući antibiotike, tretman kanala korena ili vađenje.

Lečenja karijesa na zubu 

Lečenje karijesa na zubu zavisi od njegove faze. Opcije uključuju plombe, krunice, tretman kanala korena i u teškim slučajevima, vađenje. Savremena stomatologija nudi različite materijale i tehnike za efikasno obnavljanje zuba koje je zahvatio karijes. Suština je da se odmah reaguje, kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija. 

Prevencija karijesa na zubu 

Prevencija je uvek bolja od lečenja. Redovno pranje i čišćenje zuba, ograničavanje unos šećera i redovne stomatološke kontrole su ključne. Tretmani fluoridom i dentalni silanti mogu doprineti dodatnoj zaštiti i zdravlju zuba. Najbolje metode za prevenciju karijesa na zubu su: 

 • Perite zube najmanje dva puta dnevno pastom za zube s fluoridom. 
 • Koristite konac za zube najmanje jednom dnevno. 
 • Koristite sredstvo za isprivanje, posebno ako to preporuči vaš stomatolog. 
 • Jedite voće i povrće, posebno ono bogato vlaknima, da bi se stvorila zdrava pljuvačka.
 • Konzumirajte mlečne proizvode, kao što su sir, jogurt i mleko. Osim što podstiču stvaranje pljuvačke, mlečni proizvodi takođe obezbeđuju potrebne vitamine i minerale za zubni emajl. 
 • Izbegavajte hranu bogatu šećerom, kao što su torte i kolačići. Ako vam je teško, onda ih jedite tokom obroka kada vaša usta proizvode više pljuvačke, što pomaže u smanjenju kiselina. Obavezno perite zube nakon slatkih poslastica.
 • Izbegavajte skrobnu hranu, kao što su čips i druge grickalice, one se zadržavaju na zubima i utiču na nakupljanje plaka. Ne možete da ih izbegavati? Znate šta treba da uradite – perite zube nakon što ih pojedete.

Karijes na zuba kod dece 

Deca su posebno podložna karijesu zuba, uglavnom zbog ishrane bogate šećerom i manjka navike pranja zuba. Deci treba rano usaditi dobre navike oralne higijene, jer ćete tako biti sigurni da se karijes neće pojaviti. 

Karijes na mlečnim zubima

Mnogi pretpostavljaju da karijes na mlečnim zubima nije ozbiljan jer ti zubi na kraju ispadaju. Međutim, karijes na ovim zubima može dovesti do bola, teškoća u žvakanju i infekcija. Karijes mlečnih zuba može nastati iz raznih razloga: 

 • Produženo hranjenje flašicom, posebno noću
 • Često i dugotrajno izlaganje slatkim pićima ili užinama
 • Nedovoljna oralna higijena
 • Genetski faktori i opšte zdravstveno stanje

Takođe može uticati na razmak za trajne zube, dovodeći do problema s poravnanjem kasnije. Iako su privremeni, igraju ključnu ulogu u razvoju deteta. Prevencija karijesa mlečnih zuba je ključna i uključuje nekoliko koraka:

 • Počnite s oralnom higijenom rano
 • Smanjite učestalost i količinu slatkih pića i užina
 • Budite pažljivi kada hranite dete flašicom
 • Redovne stomatološke kontrole

Karijes na zubu je čest, ali rešiv problem. Redovne posete stomatologu su vaša najbolja odbrana od karijesa. Ako imate pitanja ili nedoumice, nemojte oklevati da kontaktirate svog stomatologa. Ostanite nasmejani i čuvajte te biserno bele zube zdravima.

Foto: unsplash