Ciste na zubima – uzrok, vrste i efikasno lečenje

феб 20, 2024

Cista na zubu je jedan od problema oralnog zdravlja koji pokazuje koliko je zdravlje zuba važno i kakve komplikacije mogu nastati ako se ne shvati ozbiljno. Danas ćemo se detaljno objasniti šta su ciste na zubima, njihove tipove, uzroke, simptome, potencijalne opasnosti i najbolje metode lečenja. Cilj je da vam pružimo sve informacije potrebne za prepoznavanje i razumevanje ovog stanja. 

Šta je cista na zubu?

Cista na zubu predstavlja gubitak vitaliteta pulpe, poznatiji kao mrtav nerv. To je vrećica koja je ispunjena tečnošću, tačnije gnojem u vilici ili desnima. Najčešće se javljaju na vrhu korena mrtvog zuba.

Cista se može javiti iz više razloga, a u najviše slučajeva to su genetika, trauma zuba, hronične upale, loša oralna higijena i slični faktori o kojima će detaljno govoriti u daljem tekstu. 

Kako izgleda cista na zubu?

Cista predstavlja formaciju unutar zubnog tkiva. Ono što je karakteristično kod ciste je da se razvija neprimetno. Zbog čega je potencijalna opasnost. To je šupljina koja se puni tečnošću, posledica infekcije, odnosno bakterijama koje su se nakupile vremenom. 

Uzroci ciste na zubu

Kao što smo pomenuli, uzroci nastanka ciste na zubu mogu biti različiti. 

 • Infekcije: Bakterijske infekcije duboko u zubu mogu dovesti do formiranja ciste.
 • Trauma: Udarci ili povrede zuba mogu izazvati formiranje cista kao odgovor na oštećenje.
 • Nepotpuno lečenje zuba: Ako zubni tretman poput vađenja živca nije potpuno efikasan, može dovesti do razvoja ciste.
 • Genetika: U nekim slučajevima, predispozicija za ciste može biti nasledna.

Kako prepoznati cistu na zubu i simptomi?

Cista na zubu može da bude neprimetna tokom razvoja, te često izostanu simpotmi. Međutim, postoje određene naznake koje mogu ukazati da je prisutna, a to su:

 • Otok, bol i upala desni
 • Promena boje zuba
 • Nelečenje karijesa na zubu
 • Izbočina nadesnima iznad zuba
 • Fistula koja se cedi

Da biste utvrdili pojavu ciste, neophodno je da uradite snimak zuba i tkiva. Vaš stomatolog će najbolje znati da li za tim ima potrebe. 

Vrste cisti na zubu

Postoji nekoliko tipova cista, svaka sa specifičnim karakteristikama:

Akutna cista na zubu

Lako se prepoznaju, te je proces lečenja odmah potrebno. 

Hronična cista na zubu

Razvijaju se sporo i neprimetno, a često nema nikakvih simptoma, zbog čega se primećuju u nešto kasnijoj fazi kada se vec osteti kost i ugrozi opstanak zuba..

Folikularna cista na zubu

Pojavljuje se na mestu gde zubi još nisu nikli.

Da li je cista na zubu opasna?

Odmah ističemo da cista na zubu ne može da prođe sama od sebe. Postoje različiti načini kako se leči, ali je neophodno to uraditi. Cista može dovesti do gubitka zuba, problema sa sinusima i poteškoća sa ostalim zubima. Ako je cista pristuna na donjim zubima, u nekim slučajevima može se dogoditi prelom vilice. 

Veoma je važno da ciste shvatite ozbiljno, jer mogu izazvati ozbiljne komplikacije, ne samo po vaše zube, već i ostale delove tela. U nekim situacijama dolazi do razvoja tumora. 

Lečenje ciste na zubu

Način lečenja cista zavisi od stanja i tipa. Dve metode koje se koriste su:

Endodontsko lečenje: Predstavlja lečenje korena zuba. Kanali se čiste od bakterija i ostatka tkiva, a zatim ispunjavanju određenim materijalima. 
Apikotomija (Hirurško uklanjanje): Nekada nije dovoljno samo lečenje korena, već je neophodan hirušli zahvat, poznat kao apikotomija. Ovaj proces koristi se kada uobičajne metode nisu dale adekvatne rezultate. Hiruškim zahvatom uklanja se vrh korena zuba i deo kosti koje je zahvaćen infekcijom. Apikotomija je najbolja metoda za čuvanje prirodnog zuba.

Operacija ciste na zubu

Trajanje hiruškog uklanjanja ciste zavisi od slučaja do slučaja. Prosečno vreme trajanja operacije je od 30 do 60 minuta. Radi se pod lokalnom anestezijom i bezbolna je. 

U slučaju da cista zahvati veči deo korena zuba, onda se zub mora hiruški izvaditi, a to se radi na dva načina:

 • Cistostomija – u ovom slučaju se cista vadi delimično i uklanja deo kosti. Radi se kada cista poraste.
 • Cistektomija – uklanja se cela cista.

Nakon operacije možete osetiti otok i neprijatnosti, ali sve se brzo povlači. Vaš stomatolog prepisaće vam antibiotike u koliko su potrebni  i i dati upustva kako bi oporavak sto bolje protekao. 

Prevencija nastanka ciste na zubu

Cista nije opasno stanje, ako se primeti na vreme i odmah počne sa lečenjem. Pojava ciste na zubu najčešće je plod loše oralne higijene. Dakle, pravilno održavanje higijene i redovne kontrole kod stomatologa su ključ zdravlja vaših zuba i sprečavanje komplikcija koje uzrokuje cista. 

Ako sumnjate na prisustvo ciste ili ste primetili određene simpotme, važno je da se odmah obratite svom stomatologu ili oralnom hirurgu za dalje korake sanacije i lečenja. Za bilo kakva pitanja i nedoumice, slobodno nas kontaktirajte za savet i konsultacije. Zapamtite, prevencija je uvek bolja i jeftinija od lečenja. 

Foto: freepik