Povlačenje desni – zašto se događa, koji su simptomi i kako sprečiti?

феб 20, 2024

Oralna higijena je ključni deo našeg opšteg zdravlja, a desni igraju važnu  ulogu u održavanju zdravih zuba. Čest problem koji mnogi zanemaruju je povlačenje desni. Ovo stanje ne samo da utiče na estetiku vašeg osmeha, već može dovesti do ozbiljnih dentalnih problema, ako se ne obrati pažnja. Objasnićemo šta je povlačenje desni, uzroke, simptome, faze i kako sprečiti povlačenje desni. 

Šta je povlačenje desni?

Povlačenje desni se odnosi na proces kada se ivica desni oko zuba povlači unazad, izlažući sam zub i njegov koren. Ovo se razlikuje od drugih bolesti desni, jer prvenstveno utiče na liniju osmeha i može se postepeno razvijati, te se često dešava neprimetno dok ne postane značajan problem. Rano otkrivanje i nega su ključni za sprečavanje ozbiljnih posledica.

Uzroci povlačenja desni

Povlačenje desni može biti uzrokovano različitim faktorima. Uobičajeni uzroci uključuju agresivno četkanje i nepravilna tehnika pranja zuba koja oštećuje desni kao i nepravilan zagrizaj. Takođe loša higijena zuba koja rezultira nakupljanjem plaka dovodi do povlačenja desni. Neretko mogu biti hormonske promene, posebno kod žena i određene bolesti koje utiču na zdravlje desni. Naravno, pušenje i loša ishrana značajno doprinose ovom stanju.

Simptomi povlačenja desni

Simptomi povlačenja desni uključuju povećanu osetljivost, posebno pri konzumiranju vruće ili hladne hrane i pića, vidljiv koren zuba, krvarenje nakon pranja ili upotrebe konca, kao i promenu u izgledu zuba. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se posavetujete sa stomatologom odmah. Zapamtite, rano otkrivanje je ključ za efikasno lečenje. Prevencija je uvek bolja opcija, nego lečenje. 

Šta uzrokuje povlačenje desni?

Postoje razni uzroci povlačenja desni, a svaki drugčije utiče. Agresivno četkanje, na primer, uzrokuje fizičko trošenje i kidanje desni, dok loša higijena zuba dovodi do upale desni i bolesti. 

Koji su različiti stadijumi povlačenja desni?

Gingivitis

Gingivitis je najraniji stadijum bolesti desni, koji pravet crvene i otečene desni koje lako krvare. Često uzrokovan nakupljanjem plaka i obično se može sprečiti pravilnom i redovnom oralnom higijenom.

Rani parodontitis

Ako se gingivitis ne leči, može napredovati u rani parodontitis. Ovde desni počinju da se povlače, stvarajući male džepove koji skrivaju štetne bakterije. Profesionalno dentalno lečenje je ključno u ovoj fazi da se spreči dalje oštećenje.

Umereni parodontitis

U fazi umerenog parodontitis, potporno tkivo i vlakna koja drže zube na mestu su nepovratno oštećeni. Ova faza zahteva agresivnije lečenje, kao što je dubinsko čišćenje kako bi se sprečila dodatna šteta i gubitak zuba.

Teški parodontitis

U naprednoj fazi, džepovi između desni i zuba se produbljuju, te su tkiva desni i kosti uništeni. Lečenje može uključivati hirurške intervencije da bi se sačuvali zubi i sprečile ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Napredni parodontitis

U krajnjoj fazi, vlakna i kosti koje podržavaju zube su uništene, dovodeći do pomeranja ili gubitka zuba. Ova faza može zahtevati složene tretmane, uključujući operaciju da se popravi šteta i sačuvaju zubi.

Možete i sami da zaključite koliko je važna pravovremena reakcija. U nekim slučajevima se dešava da povlačenje desni dovede i do znatno ozbiljnijih komplikacija koje nemaju veze sa zdravljem zuba. Već dolazi do infekcija koje mogu uticati na druge delove organizma.

Tretmani za povlačenje desni

Lečenje povlačenja desni zavisi od težine stanja. Nehirurški tretmani uključuju dubinsko čišćenje, gde se plak i kamenac uklanjaju iznad i ispod linije desni. Takođe se mogu propisati lekovi za kontrolu infekcije i bola. Neki stomatolozi preporučuju i prirodan lek za povlačenje desni. U težim slučajevima, hirurški tretmani su neophodni, jer nijedan drugi vid lečenja ne donosi rezultate. 

Prevencija povlačenja desni

Prevencija povlačenja desni prvenstveno se odnosi na održavanje dobre oralne higijene. To uključuje pranje zuba dva puta dnevno, upotrebu konca svakodnevno i korišćenje sredstva za ispiranje usta. Takođe, redovne posete zubaru je ključno za otkrivanje bilo kakvih ranih naznaka povlačenja desni.

Povlačenje desni oko krunice

Povlačenje desni iznad krunica može biti posebno problematično. To može nastati zbog nepravilnog postavljanja krunice ili prekomernog pritiska na desni. 

Povlačenje desni ispod mosta

Brušenje i stiskanje zuba su primeri u kojima prekomerni pritisak na zube može da izazove trošenje strukture zuba što dovodi do povlačenja desni ispod mosta. Ponekad trljanje pirsinga na usni i jeziku o desni može izazovati iritaciju koja vodi do povlačenja desni.

Iako povlačenje desni može dovesti do ozbiljnih komplikacija, prepoznavanje simpotam i prevencije rešavaju sve. Pravilno održavanje oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa mogu sačuvati vaš osmeh i zube. Nije teško odvojite nekoliko minuta dnevno kako bismo naše zube sačuvali od potencijalnog povlačenja desni. Dovoljno je da 2 puta dnevno pravilno perete zube i nećete imati problema. Paradentoza lečenje ne mora biti krajnje rešenje, ako malo povedete računa o oralnoj higijeni. Zapamtite, briga o vašim desnima je investicija u vaš osmeh i vaše zdravlje.

Foto: pixabay